Отглеждане на растения в оранжерия – полезни съвети за начинаещи

растения в оранжерия

Да отглеждате своя собствена продукция в оранжерия, било то цветя или зеленчуци, е изключително удовлетворяващо и приятно хоби. Въпреки това, трябва да имате предвид, че  както при всяко хоби, което изисква известни умения и знания, кривата на обучение може да бъде доста стръмна. Дори и растенията, които сте избрали да отглеждате да не са сред най-капризните, все пак има голям брой променливи, които могат да повлияят на темповете на растеж и обема на продукцията ви.

Ако сте начинаещи и планиране на се посветите на отглеждането на растения в оранжерия, в тази статия ще ви споделим няколко полезни съвета, които ще ви улеснят в това начинание.

  1. Не подценявайте изграждането на оранжерията

Изграждането на оранжерия е процес, на който си струва да отделите време и внимание, особено ако за пръв път се захващате с това сами. Като за начало е добре да изберете терена, върху който ще изградите вашата оранжерия. Важно е изберете място, което предлага достатъчно слънчева светлина през целия ден.

Материалът на рамката също е от голямо значение за стабилността на конструкцията, особено ако планирате целогодишно да използвате оранжерията. Не на последно място, изборът на покритие също е важен. Има различни варианти в зависимост от вида на растенията и сумата, която сте готови да инвестирате – стъкло, поликарбонат или найлон за оранжерии. Последният вариант е значително по-бюджетен, но едновременно с това ефективен. Открийте качествен найлон за оранжерии на добра цена от RB Plast. Богатата продуктова гама на компанията може да разгледате тук: https://rbplast.bg/produkti/.

  1. Сдобийте се с всичко необходимо

Едно от най-големите предимства на оранжерията е, че можете да удължите вегетационните сезони, да започнете рано през пролетта и лятото и дори да отглеждате определени зеленчуци през цялата година. Но преди дори да започнете да планирате графика си за отглеждане, е важно да се заредите с жизненоважните начални запаси от семена, от които се нуждаете за успешен добив. Като минимум трябва да инвестирате в контейнери за растенията, тор, напоителна система, стерилна почва (много важно за намаляване на риска от заразяване с вредители и болести).

  1. Източници на светлина

През късната пролет и лято всяка оранжерия трябва да получава достатъчно естествена светлина за растенията, но ако искате да отгледате растения в края на есента и зимата, допълнително осветление е задължително, за да се радвате на здрави и силни растения.

Лентите с луминесцентни лампи с висока мощност и LED светлините са сред най-популярните осветителни продукти, тъй като за разлика от някои други осветителни системи те излъчват пълен спектър светлина и са много енергийно ефективни.

  1. Отопление

Отоплението на оранжерия през по-хладните месеци може да бъде предизвикателство само по себе си. За тези, които са нови в оранжерийното отглеждане, препоръчваме да се използват електрически нагреватели, тъй като те са по-лесни за инсталиране, по-икономични и имат по-широк спектър от приложения. Малък 120-волтов нагревател обикновено отоплява малка оранжерия добре, въпреки че по-големите оранжерии ще се нуждаят от нагревател 240+ волта, контролиран от надежден, водоустойчив термостат. Газовите нагреватели работят също толкова добре, но обикновено са по-малко икономични и идват с повече недостатъци, които трябва да съобразите.

  1. Поливане

Една от най-често срещаните грешки, които допускат новите производители, е поливането на растенията по зададен график. Редица променливи диктуват кога растенията се нуждаят от поливане, като температурата, влажността и етапът на растеж на самите растения оказват огромен ефект върху това колко вода е необходима.

Докато в средата на зимата може да се наложи да поливате семената на всеки 10 дни, през лятото честотата ще се увеличи. Най-добрият начин да разберете кога да поливате растенията е да измервате влагата в почвата, или със специален уред, или само чрез поглед и усещане на почвата.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here