На какво да обърнете внимание, когато купувате часовник

купуване на часовник

Рожден ден, имен ден, годишнина, Коледа, дипломиране, по- специален повод…Има толкова много  празници около нас и всеки един заслужава подарък. Намирането на перфектния подарък не винаги е лесно, особено ако е за човек, който има доста изисквания или пък  трудно се впечатлява. Но има един класически аксесоар, който се харесва на всеки и с който няма да сбъркате – часовник. Той е чудесен подарък, дори и когато всички имат телефон под ръка, може да е бижу, спомен…Часовникът е вечен!

Факт е, че днес могат да се намерят всякакви марки, модели, с множество характеристики, за всеки стил и вкус, в огромен ценови диапазон. Но как да изберем най-добрия?

Изборът на перфектния часовник може да изглежда малко плашещ в началото. Има доста неща, които трябва да се обмислят – цена, стил, модел, цвят….Но ако следвате няколко лесни съвета, ще разберете на какво да обърнете внимание, когато купувате часовник.

  1. Мислете първо за получателя

Преди да започнете търсенето на часовник, помислете внимателно за интересите, хобитата, стила или модните предпочитания на човека, за когото е предназначен. Какво харесва и какво не? Дали е спортен ентусиаст, бизнес тип, екстравагантен и артистичен, супер стилен или човек, който обича да се забавлява? Това ще определи и часовника, който търсите.

Например за спортни часовници може да се насочите към Puma или Lacoste. Чудесен избор за модерния човек са Cerruti или Jacques Lemans. За елегантния бизнес мъж идеален подарък са часовници Seiko или Pierre Cardin. За творци и артисти може да заложите на Hamilton и Ice-Watch. Любителите на кежуъл (ежедневния) стил ще харесат Casio, Nautica или Citizen.

С това, разбира се, съвсем не се изчерпва разнообразието от марки часовници, които може да изберете. Последвайте Timedix и ще намерите още десетки доказани бранда, за всеки стил и вкус.

  1. Определете бюджет

Въпреки че познавате какво харесва и какво не, човека, на когото искате да подарите часовник, трябва да помислите и за собствения си портфейл. Има часовници за всеки бюджет, независимо дали е 100 или 1000 лева. Така ще ограничите търсенето и няма нужда да се губите в огромното разнообразие.

  1. Механизмът

Една от най – важните характеристики при избора на часовник, която и ще повлия на цената е механизмът му.

Часовниковият механизъм е основата, сърцето на часовника. Може да изберете между три вида механизми – механични, автоматични и кварцови.

Механичният часовник се навива, благодарение на движенията на ръката, които правим. Реално той няма батерия, но въпреки това работи учудващо точно. Все пак редовното навиване, поне по веднъж на ден, е важно, за да сте сигурни, че няма да изостане.

Автоматичните часовници приличат на механичните в най-общи линии, но те нямат нужда от ръчно навиване, за да работят. Реално те се навиват автоматично от нормалните движения на ръката. Ако трябва да се посочи недостатък, той е, че може да загубят точността си с времето.

Може би най-разпространените и предпочитани от много хора са кварцовите часовници. Те работят на батерия, достъпни са в ценово отношение, точни са, здрави и поддръжката им е лесна (смяна на батерията).

Затова, ако човекът, за когото купувате часовник харесва не само вида, но търси чар, характер, история и романтика в подаръка, изберете измежду кварцов или механичен.

  1. Стил и характеристики

Познаването на човека, за когото търсите часовник е важно, за да изберете модела, който най – добре ще пасне на стила му и начина на живот. Например, ако купувате за прагматик, който не се интересува от приспособления и функции, хубавият часовник с три стрелки и лесен за четене циферблат може да бъде подходящ.

Ако получателят е модерен, търсещ и обича да изпъква, помислете за часовници с цветни циферблати или необичайни форми на корпуса.

За спортния ентусиаст хронографът (който отчита пулс, калории, активности) може да бъде най-добрият вариант. За бизнесмен или бизнесдама най-добре ще пасне модел с функции като календар, часови зони или световните таймери.

  1. Марката е от значение

Концепцията за марка е малко по-сложна. В случай, че този, за който е предназначен часовникът робува на определен бранд, няма голям избор. Но ако няма претенции, изборът може да се ограничи, след като премислите горните четири правила и направете малко проучване онлайн.

Мислете за това, че подарявате време, спомен, емоция и стилен аксесоар. И търсете часовник само от реномиран източник, който ще гарантира, че купувате качество.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here