Молекс фенерче

Работите до късно по някой мод, навсякъде около вас е тъмно, а щепсела за лампата е чак на 5 крачки от вас. Е не се притеснявайте, в края на тази статия ще си имате прекрасно, вградено фенерче вътре в кутията.

Материали:
Препоръчително е да имате топъл силикон, защото с обикновени лепила, а дори и с каноколит става трудничко. Един кабел с мъжки и женски молекс.Два 5 мм сини (може и друг цвят) светодиода, 10 см. гофриран маркуч и 1-2 миши опашчици. Оо щях да забравя – ножица и кламер.

Да започваме!
Вземете кабела и от женския молекс и с помощта на кламера, който предварително сте изправили, изкарайте пиновете. Запомнете следното: при свързване на червената и на коя да е от черните имате 5 волта. При свързване на жълто и черно, това са 12 волта.

При свързване на жълто и червено, това са 7 волта. Ние ще ползваме този последен вариант – жълто и червено. С помощта на ножичката да прережете двата черни кабела, за да се получи като на снимката.Това го правим с цел да си осигурим място, където да поставим съпротивлението.

За светодиодите: Прегънете по средата крачетата на светодиодите, вместо да ги режете като на снимката. (минус) (късото краче) на лявия (спрямо снимката) вкарвате при червеното, а + (плюс) (дългото краче) при черното. Дългото краче на дясния светодиод вкарвате при жълтия кабел, а късото при другия черен кабел. С помощта на прегънатите крачета светодиодите правят по-добър контакт в молекса. Накрая вземете 250 ома резистор го запоете за оголените черни жички така, че електричеството да може да минава през него.

За по-голям ефект слагате гофрирания маркуч около кабела и с помощта на мишите опашки го затягате докрай, за да прилепне напълно…по този начин става по-готино.

Ами толкова…остана само да включите фенера 🙂

 

Другото нещо, за което се сетих беше, че това фенерче би могло да осветява само вътре в кутията, защото може да ви потрябва и зад компютъра. Било то при поставяне на USB, връзване на клавиатури, мишки, микрофони…отзад наистина е тъмно. Затова хванете едно панелче, каквото най-вероятно ще намерите отзад на компютъра под видео картата, и го пробийте на 4 места.

 

След това там поставете 4 светодиода по възможност 3 милиметрови и не толкова ярки, защото след известно време ще започнат да ви дразнят. Ако все пак нямате такива, можете да сложите един прекъсвач, който също играе важна роля. Ако ще свързвате четирите светодиода последователно към 12 волта, е добре да използвате 120 ома резистор. След като запоите всички елементи в последователна верига, просто ги залепете за панелчето с топлия силикон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here