Мигащи Диоди

ВРЕМЕ Е ЗА ПАРТИ!

Представям ви първата схема за мигащи светлини. Казвам първата, защото имам няколко варианта, които да Ви предложа. Напоследък нямам много време за преводи на разни статии и логове, но ето едно лесно решение, което изрових от интернет. Вариантите са два: С 4 LED в цвят по ваш избор, или с cold катод (неонка).
Схемите са лесни, евтини и ефектни, Не Ви е нужен LPT порт. Което ще рече, че стават и за лаптоп уредба, плеар, система за домашно кино…. абе за всичко, което има жак за слушалки 3,5мм (P2).

Какво Ви е необходимо за целта:

1. 4 LED (цветове по избор)
2. P2 (жак за слушалки – мъжки 3,5мм)
3. Ключе (2 позиции – on/off)
4. TIP31 (транзистор)
5. Кутия за всичко това (желателно е)
6. Поялник и аксесоарите към него (тинол и пр.)
7. Кабели (че къде без тях)

Видеото:


Стъпка 1
alt

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

Ще дам малко разяснение на схемата, ако има такива но които не им е ясно.
Този проект работи по следния начин. 4-те диода се свързват към 12-те волта на молекса на захранването на компа. Свързвате ги към ключа, който е свързан към TIP31, той пък от своя стана е свързан към жака за слушалките и по този начин кара да мигат диодите с музиката. Следвайте схемата!

Стъпка 2

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е кутийката, в която ще поместим всичко (е примерно в такава). Сега, на нея трябва да се пробият 6 дупки : 4 за диодите, една за ключа и една за кабела на жака. Можа да гледате по снимката.

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Стъпка 3

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Като приключим с дупченето на кутията, минаваме към запояването на диодите.Запояваме по едно малко кабелче към всеки диод, така че да ни е лесно после с подреждането на всичко в кутията. След като свържем диодите, трябва да свържем единия кабел към средното краче на ключа. А другия край от ключа отива към средното краче на TIP31. Другото отива към нулата на захранването (ако не Ви стана ясно…гледайте схемата от стъпка 1).

Стъпка 4

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Сега е време да направи P2 жака. Можете да видите, че P2 жака има 3 извода, те са, ляв канал, десен канал и земята. Така че трябва да решите да са на на левия или на десния канал и да се свърже с левия щифт от Tip31. Не забравяйте, че ако свържете P2 с левия канал, дори и само десния да е включен на компютъра, тази схема няма да работи. Обикновено извода земя е по-голяма една страна, и другите са малки и подобни. Трябва да се свържете на земята, от P2 жака за дясното краче на Tip31 (дясното краче от Tip31 е земята).
Пак повтарям, ако не Ви става ясно ГЛЕДАЙТЕ СХЕМАТА ОТ СТЪПКА 1.

Стъпка 5

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Сега, остана да се свърже другото краче на ключа към земята на молекса, за да се затвори веригата. (минуса на TIP31 и минуса на ключа са свързани заедно към минуса на молекса). Ключа в едното си положение кара диодите да мигат от получения сигнал от жака, а в другото си положение кара диодите да светят постоянно.
Само да не забравя…абе знаете Стъпка 1 нали?

Направете си един тест, всичко би трябвало да е ОК, и после поставете всичко в кутията и ста готови.

Ето и една схема за същото, но с катод.

alt

 

 

 

 

 

 

 

За повече информация и коментари – нашият форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here