LCD термометър

Хубав и лесен мод, за хората, които имат проблеми със следенето на температурата на компютъра си.

Повечето дънни платки имат някакъв вид софтуер, който е създаден, за да следи температурата на процесора, дъното и понякога температурата на кутията. Дори някои производители на видео карти също предлагат подобен софтуер. Добре, но за тези, които нямат този лукс, като мен, а все още имат нужда от устройство за следене на температурите на всякакви компоненти, ето един лесен начин да правят това.

Като заначало ще ви трябва термометър с LCD дисплей и хубава сонда. Лесно можете да се сдобиете с такъв термометър в магазините „Всичко за 1 лев“. Някои термометри за аквариум също върша работа, но термисторната сонда е едва четири мелиметра и обновяването на данните (температурата) ще става доста бавно, затова не са за препоръчване.

Идеята на този мод е да прикрепим въпросните термометри на 5 инчовите панели на кутията си.

Термометърът, който аз си купих имаше рамка за поставяне и това много ме улесни, когато маркирах местата за дупките. Просто наложих рамката върху панелчето и го очертах с маркер.

 

Не се учудвайте на снимката, аз просто реших да сложа два термометъра. Изрязването започнах с Дремела си, но ако нямате, можете да пробиете дупка някъде по маркировката и да продължите с малка ножовка. Използвах малки по диаметър дискове, за да ми е по-удобно да режа и да стане по-прецизно самото изрязване. За жалост на колкото и ниски обороти да ползвах Дремела, пластмасата все пак се топеше. Затова използвах малка пиличка, за да изпиля отворите и да ги докарам до точен размер.

След изпиляването:

След това пробвайте дали LCD-то пасва на отворите. Не трябва да е нито много широко, нито много тясно. Точно колкото е нужно на щипките да се закрепят на капачето. Не се притиснявайте, ако е малко по-широко, просто разгънете внимателно щипките за да паснат добре. Кабела на термистора е един метър, което е достатъчно за да достигнете всяко едно кътче на комютърната кутия, освен ако не сте с Ultra Big Tower. 🙂

Вече всичко е готово за монтиране на предния панел.

Сега можете да следите температурата на процесора, видео картата, та дори и на кутията… на каквото си поискате. 🙂

Статията е взета от: Virtual-Hideout.

Въпроси, коментари и предложения – нашия форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here