От лампа към компютър

Прехвърлянето на данни става все по-чудато, но пък и по-лесно и бързо.

В основата на новата технология стои бялата LED светлина, която теоритично може да осигури предаване на данни със скорост до 500 Mbps. Според учените, предавател и приемник на информация може да бъде всяко домакинско осветление, стига да бъде преправено да работи със светодиоди, или други осветителни тела, които излъчват светлина с необходимата честот за прехвърляне на данни.

Имайте предвид, че такова решение, за разлика от различните радио интерфейси, не изисква лицензиране и е широко приложимо, както в дома, така и в промишлеността и транспорта.

Първите експерименти на немските учени показват сериозния скоростен потенциал на новите технологии. При провеждането на експерименти средната скорост на трансфер на данни е била 100-230 Mbit/сек., докато върховите стойности могат да достигнат до 500 Mbps.

Тези данни обаче са получени в лабораторията на института, където разстоянието между приемника и предавателя е била пет метра.

Интересен е факта, че светодиодите имат толкова висока честота на трептене, че човешкото око просто няма да забележи промяната в яркостта по време на предаване на данни.

Учените планират да проведат демонстрация на технологията, наречена Visible Light Comunication (VLC) на научната конференция NFOFC, която ще се проведе в Сан Диего, Калифорния от 21 до 25 Март тази година.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here