Кръгли кабели ръчна изработка

Интро
Когато очакваш нова доставка на хардуер за рецензии и нямаш какво друго да правиш, ето към какво си насочваш вниманието. Говоря за ръководство как да си направиш кръгли кабели. Сигурен съм, че повечето от вас, по един или друг начин са попадали на подобни статии, но, както винаги, се чувствам отговорен да добавя една и от себе си. Повечето статии разкриват метода на разтъкаване на целия кабел или на увиването му на спирала, но днес ще ви покажа по-евтин и вероятно по-качествен начин да се сдобиете с кръгли кабели за вашите IDE устройства. „Какъв е той?“, ще попитате – Изолирбанд!

Да, точно изолирбанд. Разбира се, ако нямате под ръка, можете да използвате и обикновено тиксо, но то не е достатъчно лепкаво и ще се издържи по-малко време. Разбира се има много решения на проблема, които обаче ще разгледам малко по-късно, но за сега нека хвърлим поглед над завършения продукт:

Изглежда добре, нали? Не е трудно да се направи, а и е доста ефикасно. Съжалявам, колеги, няма тестове в тази статия (тъй като е ръководство, а не рецензия). Но да продължим по темата. Предоставям ви ръководство, което да ви покаже стъпка по стъпка какво да направите и как да го направите.

Първа стъпка: Подготовка

Този стандартен 40-жилен IDE кабел може да бъде трансформиран в кръгъл за завидно малко време (при малко повече концентрация). Необходимите инструменти за успешния завършек на тази процедура навярно се търкалят около вас. Това са именно кабелът (хех), малко изолирбанд, ножици (за рязане на изолирбанда) и един хубав остър нож. А, и разбира се повърхност, която не ви е жал да надерете. Аз лично използвах за целта моето бюро, но го покрих с парче картон. След като всичко е налице можем да се захванем със следващата стъпка.

Стъпка 2: Първоначални срезове

Тази част е много по-лесна, отколкото изглежда. Просто хващате ножа (аз използвах малко швейцарско ножче) и правите по един прорез на всеки 4 или колкото решите жици. Тук трябва да отбележа две неща.
Първо – казвам 4, защото ако режете на всеки 8 жици, накрая няма да ви е лесно да огънете кабела след като сте залепили с изолирбанда, а ако режете след всяка жица накрая ще ви е МНОГО трдно да подредите целия сноп.
Второ – не се притеснявайте ако повредите някой кабел понеже всеки е самостоятелно изолиран. Просто го увийте с изолирбанда, с който разполагате. Следваща стъпка.

Стъпка 3: Разделяне на групичките от жици

Много кратка стъпка. Това до този момент е най-лесната (и да не споменавам – приятна, не питайте) част от процедурата. Тъй като всяка жица е добре изолирана, просто прокарайте пръста си през прорезите и отлепете кабелите един от друг. Това е МНОГО лесно и ще бъдете изненадани от това колко малко сила е необходима. Ако се случи да повредите кабела си при тази дейност, то тогава не трябва да се доближавате до компютър до края на живота ви, защото е почти НЕВЪЗМОЖНО да сбъркате каквото и да било. Ще разберете кога сте свършили с отлепянето по това, че не може да се отлепи повече (равнозначно на достигане на черните конектори). Да преминем напред.

Стъпка 4: Репетиция

Нищо ново тук. Просто повторете стъпки 1-4 върху другата част от кабела. Ако правите това с кабел от флопи, може да се наложи да повторите тези стъпки няколко пъти (за да обработите всички части). Когато сте готови, преминете напред.

Стъпка 5: Групиране, Първа Част

Това е една от по-изнервящите части от цялото занимание, поне според мен. Първото залепване е жизненоважно за успешния изход от експеримента, както сами ще се убедите, в случай че се захванете с това. Идеята е да съберете всички получени кабели (групите от 4 жици) на една купчина един върху друг. Разбира се, не ги натрупвате безпорядъчно, а ги подреждате отляво на дясно (или в обратен ред). Това ще подобри гъвкавостта. След като е минала най-трудната част, време е да довършим нашето занимание.

Стъпка 6: Облепяне на Останалото

Тук виждате снимка на три кабела, които трансформирах по гореописания начин. Тук трябва да внимавате да не извършите първите облепяния при един и същ край. Ако го направите (последователно залепяйки докато парчетата достигнат средата), рискувате да се сдобиете с неравномерно разпределени кабели. Нека да отбележа, че няма точно определено разстояние, от което да започнете да лепите или къде да спрете, или колко място да оставяте между отделните ленти изолирбанд. Това изцяло зависи от вас. Имайте впредвид, че колкото по-малко място оставяте необлепено, толкова по-лесно въздушният поток ще преодолява кабела, но от друга страна означава и че кабелът ЗНАЧИТЕЛНО по-трудно ще се огъва. А ако решите да покриете целия кабел, ами, предупредени сте. Това е цялата философия. След това малко отклонение, нека погледнем как тези бижута изглеждат в кутията ви.

Стъпка 7: Поставяне на кабелите в кутията

Ето така изглежда всичко. Без излишни обяснения – всичко е пред очите ви. Между другото, за тези, които се чудят какво е това (понеже знам някои от вас го правят), това е един стар Pentium 133mhz, която започнах да сглобявам от стари части. Старата хубава EDO, а? Цяло 32 мегабайтово чудовище! Ами какво мислите за този *масивен* радиатор? След като си поиграх си казах „чакай, мога да нарежа тези кабели и да направя статия за това!“ И ето ни тук. Да продължим по същество и да разгледаме още снимки на монтираните кабели.

Съжалявам за мъгливата снимка, но все пак се разбира за какво става дума. Всъщност причината, поради която направих всичко това (в случай, че не забелязвате) е, че НЯМА място, където да сложа тези кабели. За това се наложи да ги нарежа, за да мога да подкарам системата. И разбира се, благодарение на труда ми, 250 ватовото АТ захранване вече разполага с малко пространство, от където да смуче въздух.
Финални думи
Всякак погледнато това е само един подход към трансформирането на стария плосък кабел в кръгъл такъв и ще се постарая в скоро време да разгледам и други начини. Направете го както желаете. Това е само наръчник за тези, които нямат нервите да се лутат в „неизвестното“. Отново, благодаря, че прочетохте написаното от мен, и всякакви коментари са добре дошли и ще получат отговор. Ако имате свободна минута, споделете с мен мнението ви на адрес \n mikhail@mikhailtech.com Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите . Благодаря отново и се наслаждавайте на страницата.

Преведено за вас от Bots’ Revenge. Благодарности на http://www.mikhailtech.com/ за хубавата статия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here