Колко струва телефон втора ръка?

телефон втора ръка откъде

Все по-често се превръща в тенденция, ползвателите на мобилни телефони да се насочват към употребявани такива. Това се дължи най-вече на ценовия фактор, особено при липса на финансови възможности и желание за по-нов модел.

Новоизлизащите предложения на пазара, най-вече тези на лидерите сред производителите на смартфони, държат високи цени, които не са посилни за всеки.

За щастие, екипът на Bazar.bg, представя пред аудиторията наличие на възможности за по-достъпен избор.

Места, където могат да бъдат открити мобилни телефони втора ръка

Основно употребяваните устройства се предлагат в обособени за целта сайтове и конкретизирани обяви. Там има както нормални, така и промо или вип обяви, които можете да разгледате. В някои от тях има изчерпателно описана информация, множество детайлни снимки, а в други – не, но можете да изискате такава от продавача, който е авторът на обявата.

Сред положителните страни на сайтовете с обяви, е лесната комуникация, която може да бъде извършена без необходимост от размяна на повече данни, като телефонен номер, адрес и тн.

Най-често има обособена търсачка, където можете да зададете търсене както по съответната марка, така и по модела. Там посочената сума за употребявания телефон е значително по-ниска, което е и причина все повече хора да се ориентират към този начин на търговия.

Сред най-новите обновления на световноизвестните социални мрежи, съществува отделна графа “маркет”, където се извършва търговия, най-често отново от частни лица. Тя може да бъде обширна като категории и естество и често включва продажба на нови и употребявани телефони или друга техника.

Тук отново има приложени снимки, описани характеристики, възможност за персонална комуникация с продавача. Хубавото на купуването чрез такъв тип обяви, е че има обособено място, където да се опише състоянието на телефона – дали е запазен, ако изглежда изрядно на пръв поглед, дали има следи от употреба, цена, какво друго се включва в цената.

Ако разгледате такива сайтове, ще откриете, че предлагането е голямо, което от своя страна се определя спрямо търсенето. Причината е възможността за закупуване на употребяван телефон, който струва значително по-малко от същия модел, чисто нов в магазина за техника.

Като последно място, където има практика за продажба на употребявани телефони, могат да бъдат отбелязани търговците – онлайн или физически магазини, предлагащи използвана техника. Предимството при магазините е, че срещу закупуването на употребяван смартфон, получавате гаранция.

Кои фактори определят стойността на употребяваното устройство

Във формирането на цената, на която даденият употребяван телефон се продава, участват няколко ключови фактора, които са:

 • Марката – както знаем, най-качествените предложения са от известните марки. Причина за това най-вече е качеството на отделните компоненти и наличието на повече функции, което оскъпява допълнително. Проучвания показват, че самата марка е критерий за продължителен живот на батерията и устройството, както и определя нивото на цената;
 • Годината на производство – ясно е, че новоизлезлите модели държат по-високи цени и ако търсите телефон от текущата година, то той ще бъде на по-висока цена, отколкото модел от предишната;
 • Дали има следи от употреба или не – този фактор е много важен и задължително трябва да бъде упоменат в обявите за техника втора ръка. При някаква повреда, дали механична или козметична, може да се направи коментар на цената, а и самият продавач намалява драстично исканата сума;
 • Дали се предлага с кутия и прилежащите аксесоари, които са необходими – както знаете, при закупуване на ново устройство, то се предоставя на купувача в кутия, в която са включени зарядно и слушалки. Ако те липсват, то цената следва да се намали;
 • Дали има предпазни аксесоари или не – често употребяваните устройства се предлагат с налични кейсове или протектори, които могат да бъдат подарък или да повлияят на крайната сума;
 • Гаранция – има много случаи, в които мобилното устройство, закупено от официален търговец, притежава активна гаранция, от която следващият собственик може да се възползва.

Съвети от специалистите на Bazar.bg

Екипът от професионалисти на Bazar.bg съветва бъдещите купувачи на употребявани мобилни устройства да съобразят следните неща:

 • Огледайте добре външния вид при закупуване и при неупоменати повреди поискайте допълнително сваляне на сумата от страна на продавача;
 • Проверете батерията – животът на батерията е сред най-важните компоненти за състоянието на телефона. При възможност извършете различни действия на устройството за определено време. Дори 10 минути употреба могат да ви покажат дали батерията пада много бързо или не;
 • Дали има възможност за поправка – изберете модели, които предоставят възможност за ремонт при евентуална повреда;
 • Избирайте устройства втора ръка, които притежават гаранционен срок, защото той гарантира качеството и експлоатационния живот;
 • Проучете как вървят цените на конкретната марка и модел, за да не станете жертва на измама.

 

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here