Карбон

С тази статия ще Ви покажем как да си направите карбон от карбонови нишки

Има много видове карбонови нишки. В нашия случай ще изполваме най-едрата до която имах достъп 600gr/m2. Колкото е по-едра толкова по-труден е процеса – да е съвършенно гладко и без балончета.

Ето няколко снимки на различните видове карбонови нишки. Първата 120gr/m2, втората 195gr/m2 и нашата 600gr/m2

Нека се захващаме за работа. Първо трябва да приготвим повърността на която ще лежи кожата – стъкло или мраморна плоча са едни от най-добрите за тази цел. 2-3 слоя вакса за почистване от плесен трябва да се нанесат преди да започнем работа.

След всеки слой изчакваме да изсъхне за около 5-15 мин и избърсваме с чиста кърпа.
След като сме свършили с ваксата, правим рамка за вакуумната торба – изполваме специално тиксо за целта (Taki Tape).

След като е готова рамката махнете предпазната хартия от тиксото и почнете да поставяте торбата. Виждате и спецификациите й.

На снимката виждате,че карбона вече е сложен в рамката. Изполвах 90 градусова посока на нишките. Пропоръчвам да отрежете карбона под ъгъл 90 градуса, защото колкото е  по-голям ъгълът на нишките толкова повече ще се разтегне – точно това не искаме по време на работата.

Изполвах CIBA 5052 epoxy смола – има много видове с различно време на съхнене. Точно тази искаше около час два работа и 24 часа за съхнене.

След като забърках смолата намазах обилно карноба. 600 е доста тънък – готова плоскост е дебела около 0.7мм, ако използваме само 1 пласт. Изисква се време, докато смолата попие достатъчно и дори да сте 100% сигурни, че това е достатъчно не поемайте никакви рискове и нанесете малко допълнително.

Ако ще правите плоскост от няколко слоя имате нужда от специално валяче за да нанесете смолата и да премахнете балончетата между различните слоеве.

След като сме готови със смолата правим „дишаща“ рамка около кожата.Вакуумната помпа е свързана директно позволявайки на въздуха да излезе от рамката,натискайки найлона срещу кожата .

След като всичкия въздух се изсмуче напоения със смола карбон се притисква. Специален найлон се изполва за вакуума за да направи плоскостта като стъкло. Дори и след като всичкият въздух е изсмукан трябва да огледаме за балончета. Ако има такива трябва да ги премахнете като ги стискаме към помпата или рискуваме целия проект. Всичката излишна смола ще бъде ще бъде всмукана в карбона, така че не стискайте прекаленно много-спрете когато усетите карбоновите нишки през найлона.

Трябва да имате вакуумна помпа която да достига -1 бар.

След като запечатате вакуума се уверете че няма изтичания. Големите изтичания се чуват докато за по малките трябва да огледате отблизо.

Това се изполва за нанасяне на смолата и изтискване на излишното след нанасяне на найлона.

Помпата трябва да остане включена през целия процес на съхнене. След това може да отворите торбата и да освободите кожата – вече готовата плоскост. Ето и резултата.

Такава кожа може да се изполва за покриване на вече готовите панели или декорация на други неща.
Аз например си направих грил с уникален вид.

 

Преведена от Тhe EnD Взета от: ТheModNation

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here