Какво е Thunderbolt 3: USB-C порт в ново измерение

thunderbolt-3

Разширителните портове при компютрите, особено лаптопите, са от огромно значение. Те решават какво можете да свържете към устройството си и колко бързо ще можете да си свършите работата с него.

Когато Apple представи първата версия на новия модел на MacBook Pro, се оказа, че компанията е изхвърлила всеки отделен порт на старите си машини и го е заменила само с Thunderbolt 3. И така, какво означава това?

А през последните месеци се оказа, че Thunderbolt 3 – базиран на технологията USB-C и порт – сега се появява в много лаптопи, както и в новите MacBook Air и Mac Mini.

Защо?

Отговорът е лесен: Thunderbolt 3 е портът, който е над всички във всичко. А ето и краткото обяснение:

Какво представлява Thunderbolt 3?

Intel представи платформата Thunderbolt през 2011 г. по време, когато USB 3.0 беше самият връх и можеше да прехвърля данни със скорост до 5Gbps.
Thunderbolt е способен на два пъти по-бърз трансфер, и освен това може да прехвърля множество типове данни, а не само серийни данни към устройства за съхранение.

Thunderbolt може например, да прехвърля видеосигнал към монитори. Също така може да навързва различни устройства, като например твърд диск към компютър и монитор към твърд диск.

Thunderbolt 3 е най-новата версия на Thunderbolt и използва същия дизайн като познатия вече USB-C конектор. Този конектор се използва най-вече за улеснение, но има и други причини.

Ранните версии на Thunderbolt разчитаха на конектор тип Mini DisplayPort, а Apple беше единственият голям производител, който прегърна Thunderbolt. Но малко преносими компютри използват или биха използвали Mini DisplayPort и, с разпространението на USB-C и изместването на Mini DisplayPort-а от него, ситуацията все повече се избистря.

Thunderbolt 3 също поддържа протокола DisplayPort, така че потребителите могат да използват един кабел за навързване на няколко 4K дисплея на 60Hz.

Thunderbolt 3 позволява скорости на свързване до 40Gbps, двукратно по-бързо от предишното предното поколение, USB 3.1 10Gbps и DisplayPort 1.2. Той предлага и USB скорости до 10Gbps и може да свърже до два 4K дисплея, като едновременно с това извежда видео и аудио сигнал. Той също така поддържа DisplayPort 1.2, HDMI 2.0 и 10GbE бърза мрежа. Плюс това, Thunderbolt 3 е обратно съвместим с Thunderbolt 2.

Какво е USB-C?

USB-C е USB конекторът, за който всички говорят. Той заменя Micro-USB конекторите, използвани от повечето телефони с Android и в крайна сметка ще замени USB Тип А, който е стандартният USB конектор, който всеки си представя, когато чуе „USB“.

USB Type-C е много добре приет и вече познат, защото позволява по-бързо прехвърляне на данни. По подразбиране USB тип C предлага 7.5W и 15W предаване, докато USB 3.0 предлага 4.5W предаване. USB Type-C също така позволява на вашите устройства да се зареждат, защото могат да доставя до 100W, което е достатъчно, за да зареждате повечето лаптопи.

Това означава, че можете да използвате един кабел с конектор USB тип C за бързо прехвърляне на данни към устройството, докато го зареждате.

Но най-хубавото в USB-C е, че буксата е обратима: няма „правилен“ начин на свързване. Можете просто да го включите на „сляпо“ в порта на устройството, и той ще влезе гладко и ще заработи.

Защо има все повече лаптопи, използващи Thunderbolt 3?

Apple и други производители са прегърнали Thunderbolt 3 не само заради USB-C конектора, но и поради характеристиките на Thunderbolt 3 – най-вече за бързото прехвърляне на данни за съхранение на големи файлове.

Един компютърен порт може да ви свърже с устройства с Thunderbolt, с повечето монитори и милиарди USB устройства. Той осигурява четири пъти данните и два пъти по-голяма честотна лента от всеки друг кабел, като същевременно доставя до 100 W мощност.

Не забравяйте, че не всички USB портове тип-C поддържат Thunderbolt 3. Докато смартфоните и таблетите могат да използват конектора, платформата Thunderbolt е достъпна само за устройства с процесори на Intel.

Така че, докато можете технически да включите всяко устройство или кабел USB тип C в порт тип Thunderbolt 3, то няма да поддържа функциите на Thunderbolt. И така също периферия с Thunderbolt 3, включена в обикновен порт USB Тип С, няма да поддържа функциите на Thunderbolt.

Кои лаптопи използват Thunderbolt 3?

Освен лаптопа Mac на Apple, много от лаптопите предлагат Thunderbolt 3 порта, включително линията Asus Zenbook, лаптопите Alienware, Dell XPS 13, HP Spectre и Specter x360, Razer Blade Stealth, Lenovo ThinkPads и още десетки са снабдени с Thunderbolt 3 портове.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here