Какво да съобразим, когато купуваме нова батерия за лаптоп

лаптоп

Продажбите на преносими компютри са във възходящ тренд вече повече от десетилетие. Ако през 2011 г. пазарният им дял спрямо десктоп компютрите беше малко над 25%, то днес той е вече почти изравнен. Това е разбираемо тъй като и животът на средностатистическия потребител се промени значително за този период, а и технологиите се развиват постоянно, намалявайки все повече разликата в производителността между стационарните и преносимите компютри.

Предвид факта, че лаптопите се използват все повече и средният живот на батериите им е между 18 и 24 месеца, на все повече хора им се налага да потърсят нова батерия за своя лаптоп.

На теория това трябва да е бързо и лесно занимание, но на практика се оказва една идея по-сложно и в някои случаи (за немасови машини) може да отнеме месеци.

Стандартна или усилена батерия?

Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, когато решите да потърсите нова батерия за лаптоп е: “за какво ползвам преносимия компютър”. Ако през повечето време той е свързан към контакта и се ползва като стационарен компютър, то най-вероятно няма да имате нужда от усилена батерия с по-висок капацитет от стандартния.

Ако обаче ползвате своя лаптоп предимно в движение и на батерия, то инвестицията в усилена батерия с по-висок капацитет, е нещо, за което си струва да се замислите. За да изберете своята нова батерия обаче, трябва да вземете предвид някои основни параметри.

Основни параметри

Капацитет

Капацитетът на батерията се изписва в милиамперчаса (mAh) или ватчава (Wh). Правилото тук е много просто – колкото по-висок е капацитета, толкова по-дълго време ще работи вашия лаптоп с едно зареждане на батерията. Важно е да имате предвид, че при по-старите компютри, на които батерията се сменя, без да се премахва задния капак на лаптопа, обикновено усилените батерии са физически по-големи, защото съдържат повече на брой клетки. При по-модерните преносими компютри, също може да има разлика в размера, но в повечето случаи размерът остава еднакъв и просто се използват клетки с по-висок капацитет.

Напрежение

Напрежението се измерва във волтове (V) и се изписва върху самата батерия. Най-често то e около 7.2V (7.4V), 10.8V (11.1v) или 14.4V (14.8V). Разликата в напрежението при различните батерии идва от различния брой на използваните клетки. Така, например, ако батерията съдържа нечетен брой клетки, то напрежението ще бъде около 10.8V (11.1V) – може да има и доста разновидности при изписванията като 11.1V, 11.34 и други. Ако батерията съдържа четен брой клетки, напрежението ще бъде около 7.4V (7.2V, 7.6V) или 14.4V (14.8V, 15V).

Общото правило е, че в повечето случай няма проблем да се заменят батерии с близко напрежение – 10.8V и 11.1V е на практика едно и също. Много често лаптопите могат да работят и с 3 клетъчни и с 4 клетъчни батерии, например, които от своя страна работят на напрежение 10.8V и 14.4V. В някои отделни случаи обаче, преносимите компютри ще работят само с един вид батерии и, ако се опитате да сложите батерия с по-високо или ниско напрежение, компютърът просто няма да стартира.

Продуктов номер

Най-лесният начин да купите нова батерия за лаптоп, е да видите продуктовия номер на старата си батерия и да търсите по него. Той винаги е изписан на самата батерия, но при различните производители има различен вид. При някои се състои само от цифри, при други е комбинация от цифри и букви. Обикновено не е проблем да се открои кое точно е продуктовия номер на батерията.

Смяна на батерията

Смяната на батерията в 90% от случаите е лесна и може да се извърши без проблем, без да се налага да се обръщате към сервиз. Сценариите са няколко:

  • Ако батерията се сваля, без да трябва да се разглобява задния капак на лаптопа, трябва просто да свалите старата и да поставите новата.
  • Ако батерията е вътрешна, много често смяната изисква единствено да свалите задния капак на лаптопа след което да откачите старата батерия и да закачите новата.
  • В някои по-редки случаи, при смяната на вътрешна батерия е необходимо по-сериозно разглобяване на лаптопа. За щастие за почти всички модели има подробни видеа онлайн. Нашият съвет е да прегледате едно-две такива видеа и сами да прецените дали замяната е по-вашите сили. Ако ви се струва твърде сложно, винаги може да се обърнете към професионалисти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here