Как да направим скенер от мишката си

В това ръководство ще разберете как да превърнете мишката си в малък ръчен, черно бял скенер!

На хората понякога им става скучно, и когато на мен ми стане скучно, понякога отварям разни работи и започвам да ги изучавам как работят. Един път направих това с оптичната си мишка! Е, тя беше съставена от 2 чипа: оптичния сензор и чипа за USB/ps2 интерфейса. Прегледах datasheeta на оптичния сензор (който беше ADNS2610) и от там разбрах,че сензора има малка 18х18 CCD матрица(светoчувствителнa матрицa, използвана при цифров/видео апарат), чиято информация може да се чете от серийния порт.

Тогава аз си пуснах Visual Basic, и след като свързах няколко проводника към паралелния порт, получих черно бяла (с доста малка резолюция) снимка 🙂

Както виждате мишката в момента се намира върху някакъв текст с „е“ в него.

Една от опциите на мишката е да засича движение. Комбиницията от това и възможностите на сензора ви дават черно бял ръчен скенер 🙂 Това е „сканирано“ парче от един текст:

Сигурно нямате търпение да имате такъв ръчен скенер. И сега вече можете! Софтуерът можете да изтеглите от ТУК! Той работи с мишки който използват ADNS-2610 като оптичен сензор.Можете да го разпознаете по 8-те крачета и надписа „A2610“ върху него.Аз срещнах този сензор както при стари,така и при доста нови мишки. За да подкарате сензора (както беше споменато по рано) е нужно да прекъснете 4-ти и 3-ти пин на сензора и след това по тази схема да ги свържете към паралелния порт по този начин:

Включете мишката към USB-то (или ps2 порта), или свържете Vcc и GND пиновете към източник на напрежение от 5 волта. Пуснете софтуерът и всичко трябва да бъде ОК!

От преводача: За да не развалям целоста на статията ,реших да сложа мойте обяснения след нея! Диода който можете да използвате при свързването на сензорът към паралелния порт е 1N4148.Поиграх си и да се поразтърся за мишки който използват този сензор, и варианта който открих беше BTC M870 OPTICAL MOUSE! Но все пак можете да отворите мишката си и просто да погледнете за ADNS2610 в нея :). Колкото до мода, взема ли си такава мишка задължително ще го направя защото ми се струва доста интересен!Пожелавам ви приятно модване!

Статията е взета и преведена от: www.spritesmods.com

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here