Как да изберем UPS?

най-добрите UPSи

Непрекъсваемото захранване или UPS, както го наричат ​​най-често у нас, е електроуред, добре познат на тези, които имат нужда от източник на електричество в моменти, когато разпределителната мрежа има проблеми или изобщо не работи.

Най-често свързван с изчислително оборудване, UPS може да обслужва други важни електрически уреди и ако търсите нов продукт, тази статия ще ви запознае с технологиите зад UPS, ще обясни критериите, по които трябва да го изберете и ще също така ви представя някои препоръки с добро качество.

Избери качествен UPS тук

Непрекъсваемото захранване може да бъде налично в много реализации, някои от които са толкова големи, че могат да захранват дори по-малък град за няколко минути. Тази статия обаче ще се отнася само до обичайните модели с батерии, които можем да закупим от магазина и да инсталираме у дома, за да защитим нашите компютри, рутери, телевизори и друго важно електрическо оборудване, като другите видове са казуси за електроинженери, а не за домакински потребител.

Най-често използван за временно захранване и защита на компютърни системи, UPS може да се използва за други домакински цели. Например електроцентралите на твърдо гориво и газификацията или електроцентралите с принудителна тяга на газ изискват източник на енергия, за да работят, а системите за вентилация и изсушаване също могат да се възползват от аварийното захранване, осигурено от UPS.

Най-добрият UPS за цената си

Много хора не обичат да четат подробни обяснения и анализи на различните продукти. Те просто искат да видят посочен най-добрият избор според зададени критерии, така че да минимизират времето, отделено в несвойствени за тях дейности. Именно за тази група нашите експерти са подбрали няколко модела UPS-и, за които може да се каже, че са с най-добро съотношение цена/качество.

Най-добрият евтин UPS (за малък бюджет)

евтин качествен UPSUPS nJoy Horus Plus 800, 800VA/480W – това е нашият избор за бюджетен (до 150лв), евтин и в същото време надежден UPS. Може да видите цена и спецификации тук.

Основни характеристики – управляем, автоматично рестартиране, LCD дисплей със сензорен екран – интелигентно решение за защита на всяко оборудване, което е чувствително към колебания в електрозахранването в дома или офиса.

Най-добър UPS за малък офис

хубав UPS за вкъщи или за малък офисUPS APC Pro BR1500G-GR, 1500VA, 865W, Schuko, 4xRJ45, 2xRJ11, USB, Line-interactive – това е нашият избор за достъпен качествен UPS за малки офиси. Може да видите цена и спецификации тук.

Ако търсите перфектното съотношение между цена и качество за малка фирма или домашен офис, APC Pro BR1500G-GR е идеалният избор в рамките на бюджет до 1000лв.

Защо ми трябва UPS?

Ако живеете в район, където дори крушките с нажежаема жичка никога не са изгоряли поради пренапрежение и прекъсванията на захранването са изключително редки, вероятно нямате нужда от UPS, а просто от обикновен щепсел, който има достатъчно защита, за да елиминирате всеки друг риск. Въпреки това, ако забележите чести колебания на напрежението и периодични прекъсвания на захранването, UPS ще ви позволи да защитите вашите електрически и електронни устройства, както и данни, съхранявани или обработвани от компютри, сървъри и други компютърни системи.

UPS, приятел не само за компютрите и сървърите

Аварийно захранване

Това е най-видимата функция, предлагана от UPS. Когато разпределителната мрежа на доставчика на електроенергия се повреди, UPS автоматично ще се изключи и ще достави енергията, съхранявана в батериите. В зависимост от видовете устройства, свързани към UPS, тази енергия или ще осигури времето, необходимо за запазване на данни и правилно изключване на компютърните системи, или може да се използва за захранване на друго жизненоважно оборудване за възможно най-дълго време.

За съжаление има малка погрешна представа за предназначението на UPS, така че трябва да се подчертае отново, че той не трябва да се счита за алтернативен източник на ток, който може да се използва все едно нищо не се е случило, а само неизправност. Следователно, когато UPS влезе в експлоатация, не трябва да продължавате да работите на компютъра си, сякаш имате огромен лаптоп, който сега работи на батерия, а бързо да запазите всички данни и да започнете, ако има такъв, алтернативен източник на истинска енергия като генератор. Разбира се, UPS може да бъде алтернативен източник на енергия, който може да захранва компютър или сървър в продължение на часове, но цената и размерът на такива професионални устройства ги правят напълно нежелателни за домашна употреба.

Филтриране на захранващото напрежение

Захранващите вериги на електрически и електронни устройства могат да се справят с краткотрайни колебания в напрежението, тока или честотата на тока, доставян от разпределителната мрежа. Въпреки това, когато тези колебания надхвърлят една или две секунди, техните защитни системи трудно могат да се справят и възникват проблеми. UPS ще пресече тези проблеми и, ако неговите собствени текущи филтриращи вериги не се справят, ще включи захранването на батерията, докато ситуацията се върне към нормалното.

Защита на електронни устройства

Най-опасният проблем, който може да създаде електроразпределителната мрежа е пренапрежението. Подобно на защитен контакт, UPS ще прихване тези внезапни и опасни увеличения на напрежението и интензитета и ще ги пренасочи към земята на битовата електрическа верига. Тъй като вече говорихме за начините, по които работи такава защита, ще подчертаем само необходимостта от избор на UPS, който ясно посочва, че предлага високо ниво на защита.

Ако сте избрали модел, който не предлага твърде добра защита срещу претоварване, можете да свържете UPS към контакта с вече съществуваща защита и по този начин да продължите да се възползвате от услугите и на двете. Но внимавайте, това е единственият начин да използвате едновременно защитен контакт и UPS. Обратното свързване, т.е. на гнездото за защита на UPS, напълно не се препоръчва, тъй като токът с по-ниско качество, доставян от UPS инвертора, ще се интерпретира като опасна флуктуация и ще задейства защитата на контакта.

Какъв тип UPS да избера?

Най-общо казано, почти всички UPS работят еднакво. Вътре те съдържат токоизправител, който преобразува високоволтовия променлив ток в постоянен ток с ниско напрежение за захранване на батерията, батерия с киселинна капсула, алтернатор, който преобразува постоянния ток, доставян от батерията обратно в променлив ток с високо напрежение, и управляващи вериги, които осигуряват превключване от директно към акумулаторно захранване.

UPS, доста просто устройство вътре

В момента почти всички домакински UPS устройства използват киселинни батерии. Моделите, захранвани от литиево-йонни батерии, превъзходни във всички отношения, все още са скъпи и все още се считат за решения за конкретни сценарии.

В зависимост от технологията, UPS може да бъде част от следните три класа.

Offline UPS

Най-старият, най-простият и евтин тип UPS, той предлага само основните услуги: захранване на батерията и защита срещу твърде ниско или твърде високо напрежение. При нормална работа оборудването, свързано към UPS, се захранва от верига, която го свързва директно към електрическата мрежа. Когато UPS открие липса на напрежение или опасни промени, той прекъсва директната връзка и я свързва към батерията. Когато електрическата мрежа се върне към нормалното си състояние, UPS възстановява директната връзка и започва да презарежда използваните батерии.

Линейно-интерактивен UPS

Най-популярната технология в момента, Line-interactive е базирана на стандартния офлайн дизайн, но също така използва специален трансформатор, който й позволява ефективно да филтрира параметрите на приемания електрически ток. Ако предишният модел премине към батерията, когато открие вариации на напрежението, този модел ще коригира параметрите на трансформатора и ще стабилизира напрежението до желаните параметри. Така UPS Line-Interactive ще включва по-малко батерията, неговата верига ще се използва само когато вариациите са твърде големи или изобщо няма ток.

Online UPS (активен)

Най-добрата и безопасна, но и най-скъпата технология, налична в момента, тя се различава от предишните, тъй като всички гореспоменати етажи (токоизправител, акумулатор и алтернатор) са част от една верига, а не от две, и по този начин винаги са свързани и активен. При този дизайн енергията, получена от мрежата, преминава през токоизправителя, филтрира и трансформира, захранва батерията, трансформира се в обратна посока от алтернатора и се изпраща към консуматора. Ако възникнат проблеми, такъв UPS ще изключи само токоизправителя, в който момент консуматорът ще се захранва от батерията и връщането към нормалното ще възстанови нормалната верига. Този дизайн се препоръчва в случаите, когато полученият ток е с лошо качество или потребителят е взискателен,

В допълнение към тези три вида има и специални версии, като най-известната е може би хибридната. Той комбинира офлайн модел с онлайн, като се възползва от по-добрата ефективност на първия, ако текущите колебания в качеството са малки и преминава към онлайн режим, когато надхвърлят праг, считан за критичен.

Как да избера UPS?

Ако сте избрали желания от вас тип UPS, като версията Line-Interactive е тази, която се препоръчва за малки и средни бюджети, а онлайн версията за големи бюджети, е време да проверите необходимите критерии за оптимална покупка.

Мощност: UPS ще посочи два вида мощност, като те се изразяват съответно във ватове и волт-ампери. След като изчислите максималната мощност, изисквана от устройствата, които ще свържете, трябва да изберете UPS, който определя мощност W, равна на или по-голяма. Без да навлизаме в сложните изчислителни детайли на разпределението на променлив ток, мощността, изразена във VA, е привидната мощност, която също отчита ненужната реактивна мощност и не трябва да се бърка с действителната мощност, изразена в W. Ако желания UPS посочва само привидната мощност, изразена във VA, реалната мощност W обикновено се счита за стойност от 60 процента.

Мощен UPS означава по-висока цена, голям обем и активна охладителна система

Време на използване: производителите обикновено определят автономността, предлагана от UPS в зависимост от натоварването, като понякога предлагат и таблица или графика, с които можете да получите по-добра представа в зависимост от мощността на потребителите. Ако тези данни не са налични, ще трябва да се поразровите в техническата документация, за да направите сами изчисленията, като умножите напрежението на батерията (V), капацитета на батерията (Ah) и ефективността (обикновено 80-90%) и ги разделите на декларирана привидна мощност (VA), като по този начин се получава периодът на автономност (изразен в часове) при максимално натоварване.

Време за превключване: простите офлайн модели обикновено имат дълго време за превключване, от около 15 -25 милисекунди, но Line-Interactive и Online моделите могат да достигнат 2 милисекунди. Като цяло дори 25 милисекунди са достатъчно кратък период за превключване от електрическа мрежа към батерия, но чувствителното оборудване може да се нуждае от по-малко.

Брой контакти: ако изберете модел с множество вградени контакти, проверете колко от тях са свързани към батерията и колко са защитени само от пренапрежения. Ако е възможно обаче, изберете модел с един гнездо Shucko, тъй като това ще ви позволи да свържете удължителен кабел без никакви проблеми и да поставите UPS далеч от защитени устройства.

UPS с множество контакти и конектори за кабелна телевизия и мрежа

Допълнителни конектори: Точно като екранираните контакти, UPS-ите могат също да предоставят конектори за мрежови кабели, телефония, CATV и др. Те ще се възползват от такава защита от претоварване и ще ви освободят от закупуване на друга защитна система.

Управление: по-евтините модели не предлагат функции за управление, но взискателните могат да изберат версии със серийна, Ethernet или USB връзка, които могат да бъдат свързани към компютър. Тази връзка позволява не само да се проверява състоянието на UPS от софтуер, но дори позволява неговото контролирано изключване чрез WMI или подобни команди.

Управление, опция за тези с по-високи изисквания

Живот на батерията и подмяна: Вътрешните батерии няма да издържат вечно, така че изберете модел, който предлага възможно най-дълъг живот. За предпочитане е да изберете модели, които определят минимум 5 години, като най-добрите модели са до 10 години. По този повод се препоръчва също да проверите дали те могат да бъдат заменени от потребителя, като тази опция видимо намалява дългосрочните разходи.

Лесната за подмяна батерия е много полезна дългосрочна спецификация

Свързване на допълнителни батерии: по-скъпите модели UPS ви позволяват да свържете външни батерии, които увеличават живота на батерията и са лесни за смяна. Последният критерий е важен, ако избраният модел няма батерия, която може да бъде заменена от потребителя.

Време за зареждане на батерията. Високопроизводителният UPS ще има по-кратък период на зареждане на батерията от евтините модели, като по този начин позволява връщането към пълните работни параметри за два или три часа.

Звукови или визуални аларми: UPS може да сигнализира за различни промени в състоянието, като разреждане на батериите, превключване от режим на батерия или обратно, активиране на защита за Line-Interactive модели и други. В зависимост от вашите предпочитания можете да намерите аудио сигнали (препоръчително), LED светлинни сигнали или дори пълни LCD екрани.

Заедно със звукови или визуални сигнали, LED дисплей показва ясно състоянието на UPS

Препоръки за модели или UPS серии

nJoy Horus: между 120 и 220 лева

Избери UPS nJoy – качество на ниска цена

По-евтина гама без управление, nJoy Horus UPS предлага мощности между 480W и 960W, Line-Interactive работа, регулатори на напрежението, звукови сигнали и сравнително бързо зареждане за 4-5 часа.

CyberPower UT – между 100 и 300 лева

Линейна интерактивна гама с регулатори на напрежението, защита от претоварване и конфигурируеми аларми, те предлагат мощности между 360W и 1320W и опционално управление.

APC BX – между 120 и 360 лева

Известна гама Line-Interactive, предлага управление чрез USB порт, конектор за допълнителна батерия, защита за други конектори (за по-скъпи модели), автоматична безопасност и мощности между 300W и 700W.

APC Smart – между 600 и 1200 лева

Превъзходна гама от APC, той предлага голям LCD дисплей, множество контакти, бързо презареждане, батерии, които могат да се сменят в движение и мощност между 500W и 980W.

В заключение

Един UPS с добро качество може да бъде много полезен, когато електрическата разпределителна мрежа има големи колебания или чести повреди, той защитава както целостта на електрическите и електронните устройства, така и данните на компютърните системи. Надяваме се, че това ръководство ясно ви е предоставило цялата информация, от която се нуждаете, за да закупите качествен продукт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here