Как да изберем подходящ лаптоп

Избор на лаптоп

Имате нужда от нов лаптоп? Бъдете подготвени да срещнете какви ли не предложения за преносими компютри – мощни, с по-ограничени възможности, за гейминг, за работа и т.н. Вероятно се чувствате затруднени още отсега, докато четете тези редове, и да, това е съвсем в реда на нещата, защото пазарът ще ви “приветства” със страхотно изобилие от всякакви модели, които можете да купите със зарядно и на изплащане.

Как да се ориентираме в голямото разнообразие от лаптопи на пазара

Поглеждаме с недоволство към стария си лаптоп и вътрешно знаем, че е крайно време да го заменим с нов и много по-функционален. Какво обаче да купим и как да решим кой от стотиците модели преносими компютри е най-удачен, съобразно целите на покупката? За да не губите излишно време, направете избор с оглед на следните фактори:

    • Предназначение. То би могло да бъде най-различно – за офис, за играене на игри (геймърски), за работа с тежки програми, за слушане на музика и гледане на филми. Ако планираме да купим подобна техника за професионални цели, със сигурност ще ни е нужен по-мощен модел. Потребителските преносими компютри, пък са подходящи за изпълнението на стандартни задачи, като изпращане на имейли и др.;
    • Бързината на процесора. Искате ли добра скорост, трябва да изберете лаптопи с мощен процесор, от който зависи много. AMD и Intel са водещите производители при този компютърен компонент, който се определя като “двигателят” на преносимата техника;
  • Размери. Отново се връщаме към основното предназначение за преносимия компютър, като ако се очертава да използвате на повече от едно място, ще ви е нужен максимално лек модел (от 11 до 12 инча – мини). 14-инчовите варианти са също приемлив избор, при който са комбинирани качества като функционалност и мобилност. 15, 17 и 18-инчовите модели са препоръчителни за работни места, защото са по-тежки и се предполага, че няма да се местят често.

Има върху какво да се помисли, когато е настъпил моментът да се разделим със стария си преносим компютър и да го заменим с нов.

Кои са най-важните технически параметри

Като много важен параметър се описва видът на операционната система, на който да обърнем внимание, когато е време за избор на преносим лаптоп. Имате на разположение следните варианти: Windows, Linux, Mac OS и Chrome OS. Първата опция е най-разпространена, защото предлага гъвкавост на потребителя и възможност за поддържане на много програми наведнъж. Операционната система на Епъл е също добро решение, но с различен интерфейс. Видеокартата, RAM паметта и резолюцията са също параметри със съществено значение при избора на нов лаптоп. Марки като Леново и Acer са супер опция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here