Как да изберем компютърна периферия за работа и офис?

офис компютри от Ардес

За максимална производителност и качествено свършена работа е необходимо избирането на подходящата компютърна периферия и аксесоари. Кои са те и как да направите правилния избор? Защо е необходимо пазаруването от магазини за компютърна техника и какви са предимствата от това според онлайн магазин Ардес?

Каква компютърна периферия е необходима за офиса

За периферия обикновено се считат всички отделни допълнения, наричани още входни-изходни устройства. Това са отделни аксесоари, разширяващи работните и функционални възможности на системната конфигурация. Именно чрез тях се въвежда и извежда информацията, която е подходяща за обработка и възприятие от човека. Това могат да са мониторите, мишките и клавиатурите, принтерите и т.н. И все пак остава въпросът каква компютърна периферия е необходима за един офис?

За пълноценната работа с компютъра основните периферни устройства са:

  • мишка – ако купувате за лаптоп, за предпочитане е безжичната, защото пести постоянното заплитане на кабела при нейното прибиране и изваждане от чантата. Ако е за компютър, то може и да е жична;
  • клавиатура – двата основни вида са мембранни и механични. Първите са по-тихите и по-бюджетни варианти. Освен ако работата ви в офиса не е свързана с интензивно набиране на текст, можете да се насочите и към този тип клавиатури. Механичните са по-дълготрайните варианти и особеното при тях е наличието на индивидуален механизъм за натискане при всеки един от клавишите. Те са по-скъпите, но и по-качествени решения за набиране на текст и gaming;
  • монитор – дисплеят, който извежда информацията и я преобразува в подходящи за възприятие от човека данни.

За какво да внимавате при избора

Наличието на допълнителни програмируеми бутони в клавиатурата е удобно допълнение за активиране на различни функции: намаляване и увеличаване на звука, стартиране на браузъра, на имейл клиента, калкулатора и т.н. Клавиатурите могат да са жични и безжични и ако за вас наличието на минимален брой кабели е важно, по-добре вземете безжична с батерии.

Съвременните LCD монитори са с минимум HD резолюция, която е напълно подходяща за работа. Ако за вас качеството на картината при гледане на филми и видеоклипове е от изключително важно значение, прегледайте Full HD 1080p (1920×1080 точки) мониторите.

Съществуват различни видове мишки за офис или гейминг. Особеното при последните решения е по-ергономичната форма и наличието на различни допълнителни програмируеми бутони. При работната компютърна периферия от този тип особеност е наличието на два бутона (ляв и десен) и скрол колело между тях. За предпочитане е лазерният вариант, при който движението се следи от специален сензор и се предава към системата.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here