Как Covid-19 повлия на навиците на хората?

Колкото повече хора изпадат в самоизолация и отказват ваканциите, толкова по-актуален е въпросът за свободното време. Гледането на телевизия и четенето на новини в Интернет стават все по-популярни. Това се доказва от резултатите от проучването GlobalWebIndex, проведено сред жители на САЩ и Великобритания. В същото време не всеки е напълно готов да остане само вкъщи и да откаже градския транспорт – това се дължи на неравностойните доходи на населението.

С глобалното разпространение на коронавируса хората по света трябваше да променят начина си на живот. За това, как затварянето на обществени места и режимът на самоизолация се отразиха не само на продажбите на компанията, но и на потреблението като цяло, показва проучване на GlobalWebIndex. Проучването е проведено сред 3,1 хиляди онлайн потребители от САЩ и Великобритания.

Ежедневната активност на фона на пандемия

  • Около 79% от милениалите и 72% от поколение Z признаха, че правят промени в начина на живот поради разпространението на коронавирус, в сравнение само с 37% от тези, на 57 години и повече.
  • Приблизително 37% от тези, които редовно използват обществен транспорт, са спрели да го използват напълно или шофират значително по-малко. Основните алтернативи на метрото и автобусите станаха ходенето пеш ( 43%) и личните автомобили (42%). Последните са по-малко популярни, тъй като милениалите поддържат предимно принципите на екологичният начин на живот. По-старото поколение и жителите на предградията по-често признават, че по принцип намаляват движението си.
  • Една четвърт респонденти с високи доходи подкрепят спирането на обществения транспорт. Сред анкетираните с по-ниски доходи по-малък брой хора са на това мнение – около 17%.
  • В условията на самоизолация потреблението на новинарно съдържание онлайн се увеличи: 38% от анкетираните заявяват такива промени в навиците си. Хората също гледат телевизия по-често (36%). Социалните мрежи, онлайн телевизията и онлайн пазаруването са с голямо търсене сред потребителите. Съществено се увеличи използването на различни приложения, поръчката на хранителни продукти и доставка на готова храна (изтегли приложението тук ). Анкетираните определиха почистването, готвенето и комуникацията със семейството като популярни офлайн дейности.

Общо настроение

  • Около 40% от анкетираните поддържат положителна перспектива за ситуацията, въпреки голямото количество новини за случаи на инфекция и смърт от COVID-19. По-старото поколение е по-оптимистично – около половината от анкетираните над 57 (49%) го запазват. За сравнение, 36% от „зетьорите“ заявиха за положителен изход от ситуацията. Младите хора от 18 до 23 години също по-малко от другите вярват в защитата от правителството на фона на пандемия (11%).
  • Колкото по-малко е градското население, толкова по-малко се тревожат хората. Около 27% от потребителите в селските райони смятат, че хората и правителствата прекалено остро реагират на коронавирусната ситуация. Само 21% от жителите на града споделят това мнение.

Планиране на пътуване

  • Една четвърт от анкетираните (24%) доброволно са отменили ваканцията си, за да намалят риска от инфекция, а 18% ще го направят. Сред тези, които са се отказали от пътуването сами, по-голямата част са представители на поколение Z и милениали. Около 35% от американците и британците няма да планират следващите си пътувания, докато коронавирусната ситуация бъде окончателно решена.
  • 43% от анкетираните планират да спестят пари, спестени от пътуване – това е особено вярно за хилядолетия и поколение X. В същото време, желаещите са склонни да изразходват тези пари за други покупки. След известно време около 33% от анкетираните решават да ги изразходват отново за пътуване, което е добра перспектива за туристическата индустрия, която беше засегната от пандемията COVID-19.
  • Около 70% от потребителите ще отложат пътуването до следващата година, но 40% от анкетираните признаха, че ще се опитат да организират пътуване в рамките на следващите шест месеца. По-младото поколение води в съотношението на онези, които са готови да чакат година или повече. Въпреки това проучването отбелязва, че възприемането на пътуването между по-възрастното и по-младото поколение е различно: обичайните „зетьори“ са усещането за пропусната възможност поради дългото чакане.
Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here