Изкуствен интелект на IBM вече създава парфюми

изкуствен интелект

Колкото и странно да звучи, компютърният гигант IBM има ново поприще – доставчик на „създатели“ на парфюми.

Създаването на парфюм често се разглежда като изкуство по поръчка. Французите се гордеят от векове с постижения в „обонятелния“ бизнес, а професионалните майстори на аромата – често наричани „носове“ – прекарват десетилетия в изучаването на занаята, чиракувайки при майстори. Световните козметични компании като Coty и Estée Lauder плащат стотици хиляди долари за услугите на т.нар. агенции за аромати, които използват педантични учени-химици, съвестни в изкуството на аромакологията, за създаване на маркови парфюми и тестери.

Както става ясно, умението за разработване на аромат е изключително ценно и изключително „човешко“. В крайна сметка, усещането за аромат според учените има най-силната способност да предизвиква спомени, както и да предизвиква емоции и настроения.

А от миналата година IBM се опитва да преобърне традиционния модел с главата надолу, използвайки силата на изкуствения интелект, за да създаде нови аромати.

Symrise, голяма световна компания за аромати, базирана в Германия, обслужваща клиенти като Estée Lauder, Avon, Coty и Donna Karan, наскоро използва технологичния гигант IBM, за да проучи как машинното обучение може да се прилага в света на парфюмите.

IBM разрабова алгоритъм, който изследва съществуващите формули за създаване на аромати и след това сравнява съставките с други набори от данни, като местоживеене и възраст на клиентите. Този алгоритъм, създаден в изследователския център на Томас Дж. Уотсън на IBM и който компанията нарича Philyra  (Филира), вече може да създава нови парфюми, които да са насочени към много специфични пазарни сегменти.

Ахим Дауб, изпълнителен директор на Symrise споделя, че компанията вече е продала два разработени от изкуствения интелект (ИИ) на IBM парфюма на O Boticário, втория по големина в Бразилия магазин за красота. Двата аромата се продават в 4000 локации на O Boticário от тази година.

Всичко звучи доста футуристично. Как точно работи процесът? И как може един компютърен алгоритъм да разбере чувствените, трансформиращите и личните компоненти на избора на аромати?

Как работи ИИ на IBM за създаване на нов парфюм?

Symrise има 1,7 милиона ароматни формули, които са събирани през годините. Те включват аромати, които са били продавани на компании като Estée Lauder и Coty, които след това ги продават и пакетират като луксозни парфюми, както и аромати и смеси, използвани за неща като паста за зъби, храна за домашни любимци, перилни препарати, свещи, леки закуски и сода. Symrise споделя този списък с формули за аромати, заедно с информация за това, как са вървели продажбите им, с IBM. Филира ги добавя към база данни и ги сравнява с допълнителни данни за клиентите, предоставени от магазините – какви аромати са били бестселъри и къде, кой ги купува, и коя възрастова и демографска принадлежност, коя миризма предпочита най-много. След това ИИ използва тази информация, за да създаде нови формули, насочени към конкретни клиентски профили.

Ричард Гудуин, изследовател в IBM, който е част от екипа, разработил Филира, описва този изкуствен интелект – разработчик на аромат, като „система, която се обучава да създава аромат точно като чирак от своя майстор“.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here