Избор на геймърска мишка

мишка за игри

Мишката е една изключителна важна част от периферията на един геймър. Тя понася по-голямата част от работата в почти всички игри и затова всеки трябва да се отнесе сериозно, когато се налага да търси и избира най-подходящият за него продукт.

Изборът на геймърска мишка е строго индивидуален за всеки човек, защото се взема предвид големината на ръката, захвата върху мишката, „отношението“ към гейминга (любителско, по-интензивно, професионално) и цената, която сте готови да заплатите.

Днес ще Ви помогнем да изберете най-подходящата за вас мишка, като ще проследим стъпка по стъпка критериите, по които да намерите моделът, който максимално отговаря на Вашия стил на игра.

Видове мишки

Нека първо да проследим какви видове геймърски мишки има на пазара. Преди години изборът беше значително по-лесен – имаш марка фаворит и плащаш толкова, колкото можеш. Но поради огромният интерес към геймърството, всичко нужно за един геймър се развива стремглаво нагоре, което може да направи изборът на подходяща периферия по-труден.

Вече може да се избира между сензори, RGB подсветка, тегло и куп други критерии. Основно мишките се разделят според вида на игрите, за които са най-подходящи, а това са именно:

  1. Мишки за shoot-ъри – най-често тези мишки са леки, прецизни и с бутон за смяна на чувствителността. Това ги прави удобни за игри като Counter Strike, Battlefield, Call of Duty и други, където най-важната част е стрелбата. В зависимост от оръжието, което използвате ще ви бъде много удобно да сменяте чувствителността на сензора по време на игра, превключвайки от AWP на AK-47, например;
  2. Мишки за MMORPG – това са massively multiplayer online role-playing game, или онлайн мултиплейър игри, най-често пресъздавайки виртуален свят, където играча върши действията на виртуалния герой. Това е и причината мишките за подобни игри да са големи, тежки, с множество програмируеми бутони, осигуряващи лесен достъп до съответните функции. Подходящи са за игри като World of Warcraft, Planetside 2, Guild wars 2 и други;
  3. Мишки с променяща се форма – както се подразбира, тези мишки са с много елементи, които можете да конфигурирате сами. Това са най-често тегло (чрез тежести, поставяши се отдолу или в корпуса на самата мишка) и страничните бутони (могат да стават от 2 до 9). Те са по-рядко избирани от геймърите, поради липсата на ясна и точна таргет група. Изключително трудно е да се изработи продукт, който да покрива всички таргет групи на пазара. А и често срещани проблеми при тези мишки са нестабилните бутони и лошата сглобка.

Вие какви игри играете?

Захват на ръката върху мишката

Това е първият важен момент, при избирането на геймърска мишка. Трябва да се припознавате във всяка стъпка, която ще проследим за да стигнете до крайната цел – правилният избор.

На теория, всеки държи мишката по свой собствен начин, но практиката показва, че има 3 вида захват върху мишката и те са:

  1. Whole hand захват – както се разбира от името, това са хората, полагащи цялата си ръка върху корпуса на мишката. Най-често използващите този захват имат големи ръце, което ги насочва към мишки с по-голям размер и по-голямо тегло;
  2. Finger-top захват – отново както подсказва името, това са хората, използващи само върха на пръстите си. Често те имат по-малки ръце и използват по-малки и леки мишки, понеже иначе е трудно да движиш тежка мишка с няколко пръста по време на игра;
  3. Claw захват – този захват е смесица от предходните 2 – полагане на длан върху корпуса на мишката и работа с върха на пръстите. Хората, използващи този вид захват могат да ползват и малки, и големи мишки, в зависимост от големината на ръцете им. Това ги прави по-непретенциозни в избора на подходяща геймърска мишка.

Вие с какъв захват върху мишката работите?

Отношение и насоченост към игрите

Също доста важен момент в търсенето и избирането на мишка – попитайте себе си какъв геймър сте. Дали просто обичате да изигравате по една игра, говорейки с приятели след училище или искате да правите професионални стриймове и да участвате в състезания. Разбира се тук вариантите са много и отново са строго индивидуални.

Всеки може да иска различни неща – от най-висока производителност до режим на RGB подсветка. Тук нещата малко се припокриват и с цената, за която ще говорим след малко.

Ако вие сте геймър, който иска просто малко повече удобство да разпусне след работа, то не ви трябва мишка с най-добрият сензор и най-добрата форма. Достатъчно ще Ви е нещо бюджетно, удобно и достъпно. Такива мишки правят производителите Canyon, Cougar, Genesis и други.

Но ако искате да изграждате кариера на безпощаден геймър, жаден за победа и първо място на всяка цена, тогава е по-добре да се насочите към по-високият клас, славещ се с най-прецизните сензори, най-удобни форми с висококачествени материали и съответно професионални цени. Такива мишки правят Razer, Logitech, Asus ROG и други.

Разбира се, всички изброени марки са общо казани и има изключения в които мишка на Cougar е с по-добър сензор, по-лека и удобна форма и цена, по-висока от модел на Logitech, например. А вие какви сте и като какви се виждате след 1,2, 5 години?

Безжична или жична

Това е въпрос, който набира все по-голяма популярност последните 3-4 години, понеже всичко безжично става все по-добро всеки ден. Преди безжичната периферия не беше желана от геймърите поради лаг-а, който беше осезаем и пречеше по време на игрите. Това забавяне (закъснение) се получаваше заради липсата на кабел, осигуряващ USB връзка.

Чрез Bluetooth свързване или радиочестотните модели (които имат USB Plug-in) се загуби смисъла на геймърската периферия, поради един много важен фактор – време за реакция.

За щастие, вече има безжични модели, които са по-бързи и от тези с кабел, но цената им е една от най-високите. За по-евтините варианти има лек компромис от към скоростта, който може да повлияе негативно върху резултатите от игрите.

Ако разполагате с добър бюджет, много по-удобно е да си вземете безжична геймърска мишка, поради липсата на кабел, а освен това тя е удобна и за обикновена работа на компютъра.

Други екстри

Както вече споменахме, има много екстри, които могат да направят изборът ви по-труден. Някои от тях могат да бъдат полезни и от значение при използването на мишката, но някои са направени просто за да вдигат цената на продукта.

Например RGB подсветка – не помага в най-напрегнатите моменти на играта, но вдига цената. Това може да е наистина излишно при търсенето на покупката, но има хора, залагащи на добрата визия на тъмно, например. Тук изразът „за всеки влак има пътници“ е в пълна сила.

Екстра е и настройването на подсветката и бутоните, които търпят пълна персонализация чрез софтуера, който предлагат компаниите-производители. Вие имате ли нужда от екстри и ако да, какви?

Това основните моменти, на които да обърнете внимание, когато се наложи да избирате вашият геймърски продукт. Минете цялата статия стъпка по стъпка и ще прецените от какво точно имате нужда. Чрез отговаряне на въпросите след всеки критерий ще направите правилният за Вас избор.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here