Интервю с porqzov

alt

Тодор Порязов- модър със страхотни произведения.

К.Станчев: Като за начало, искам да спомена, че бях удивен от работата ти и също така вчера вечерта когато ти писах ми хрумна „Защо да не го интервюираме, той е талант!“.

Тодор Порязов: Просто експериментирам много и от там създавам нови неща които се харесват, а и се стремя всички да са доволни, и да изпълня всичко което желаят клиентите ми.

К.Станчев: Тоест, твърдиш, че си падаш перфекционист?

Тодор Порязов: Абсолютно!Случвало ми се е да правя даден скин или да търкам телефон по 4-5 пъти преди крайното състояние.Повечето вграждания на скинове се правят доста трудно,ръчно,като всяка част, се намества поотделно на мястото си,за да стане отново едно цяло.Там се изисква голяма прецизност, иначе всичко би се разпаднало.Не използвам начина за наслагване на материали,заради ръбовете които се получават. Като цяло съм се приспособил към голям набор от артикули, които създавам пожелание на клиента.Както и всичко чертая сам,моделирам,замервам и създавам крайния продукт. Smile

К.Станчев: Страхотно! А как ти дойде идеята?Това някакво хоби ли е?

Тодор Порязов: Идеята ми дойде съвсем изневиделица.Стоях си един ден и с въпросното ми телефонче Samsung galaxy s2 и си мислих какво предпазно средство да му взема калъф протектор.. и случайно ми попадна бутилка Кока Кола.

К.Станчев: Бутилка Кока Кола?

Тодор Порязов: Да,разлепих етикета и го наложих отзад на капака на телефона при което си казах „ какво яко става”.След това се сетих че мога да залепя нещо отзад. „НО!Как да го изрежа”- дойде следващия въпрос.Започна се голямото обикаляне намерих първо витражно фолио евтино и смешно,след това го залепих на задния капак и с бръснарско ножче изрязах и направих модел който беше смешен, но ефектен.В последствие се отказах от цялата процедура, тъй като не ставаше добре с рязането на ръка.Обикалях и питах,търсех начин,но без резултат. Започнах да чета още по усилено и накрая установих че има машина която реже фолио – въпросните плотери.ОК,НО!Това беше преди година тъй като аз съм машинен инжинер и се справям с чертането,не ми е проблем.Стана така че събрах пари и започнах да търся разбира се втора ръка плотер.Цените бяха доста високи и за първо време направих чертеж само на моя Samsung.В последствие ходих по рекламните къщи да се моля да ми изрежат едно скинче,но всички ми се присмиваха и казваха че няма смисъл да го изрязват,трябвало да бъдат поне 100 бр. или голям тираж. Smile В последствие гледах плотер втора ръка който, уж беше на една рекламна агенция. Двадесет годишен, огромен българско производство, в Габрово мисля че беше правен Smile Историята продължава.

К.Станчев: „Купихте ли го?”- попитах бързо.

Тодор Порязов: Не, за съжаление.Макар че можеше да върши перфектна работа. Човека който го продаваше не успя да го накара да заработи.Какви ли не схеми под DOS после флашки,настройки …. така и не го накара да заработи като хората.Прибрах се отчаян в Стара Загора – градът от където съм.Казах си че това ще е края..бях болен на тази тема и родителите ми ме подкрепиха,разбира се. Макар да ме питаха защо ми е да се занимавам с това.Тогава продадох първите си два скина,спомням си го като бял ден.Във Варна,имах изрязани 10 бр. и си ги пазех.В последствие родителите ми ме подкрепиха още повече и реших да взема първата си машина,нова разбира се Мимаки.От там се започна всичко. Майка ми все още пази първото парченце което беше безформено изрязано на машината.

К.Станчев: Кое бихте казали че Ви е помогнало да се върнете отново в моддинга-подкрепата на родителите или самото Ви желание да сътворите нещо красиво и необичайно,което всеки би си го купил?

Тодор Порязов: Реално в началото не смятах за печалба продажба и т.н …просто имах желание да го направя .Наложи ми се на лаптопа ми да стоя два дни,не съм спал за да подкарам машината и да се науча да работя с нея.Сега правя невероятни неща .В галерията ми има доста правени за клиенти.

К.Станчев: По творбите във галерията Ви можем да го потвърдим. А кой проект е бил възможно най-трудния за осъществяване? Коя поръчка Ви е затруднила най-много?

Тодор Порязов: Може би едната декорация за баня.Трябваше да се направи матиране на стъкло което беше на много неудобно място.После да се измисли модел.Клиента които беше жената ,беше много нерешителна.Правих няколко модела,след това многократно променя цветовете които желаеше.В последствие се реши какво желае и трябваше да се постави.Не е нещо сложно поставянето като цяло, но самото място беше тясно и неудобно. Беше си предизвикателство, голямо.

alt

Тодор Порязов: Друго което най- често е че клиентите не разбират нищо от размери, и като ги попитам какъв е размера, сочат с ръце „ей толкова” SmileSmileSmile

К.Станчев: Хаха нормална черта,те изискват от Вас да знаете всичко и да сте като някакъв гении ако не се лъжа,така ли е?

Тодор Порязов: Не се определям като гений,просто нормално 25 годишно момче с идеи.Smile

К.Станчев: А учите ли някъде и къде? Какво училище сте завършил преди това?

Тодор Порязов: Завършил съм хранително вкусовия в Пловдив,машинен инженер на хранително-вкусовата промишленост като профил проектант.

К.Станчев: Мхмм…а кажете ни,как точно действате.Какви са методиките на вашата работа? Ако примерно при Вас попадне някой доста захабен телефон или лаптоп като например,как бихте му вдъхнали отново живот?

Тодор Порязов: „Варианти много Smile Най- лесния е скин протектор.Следващия е въпросното реставриране (тоест пребоядисване)”-пояснява Тодор.

alt

alt

alt

alt

” Там процеса е малко по бавен. Друг вариант е в зависимост от нараняванията-полиране и лакиране. Мои клиенти ми изпращат в окаяно състояние таблети, лаптопи и телефони.Всичко е спрямо телефона или машинката и каква е щетата. Друго с което се занимавам са щампите на тениски, стикери за декорация, рекламни табели, рекламни пана , декорация за латопи,телефони, скинове за всякаква машинка, реставрирането е крайния етап за завършен цикъл.За в бъдеще търся начин за полиране на дисплейте на телефони. Замислил съм няколко варианта,трябват тестове Smile

К.Станчев: Нека те бъдат изненада за в бъдеще на вашите клиенти и нашите читатели,надяваме се че ще останат изумени.

Тодор Порязов: Smile

К.Станчев: А с какви машини работите точно? Освен плотер?

Тодор Порязов: Няколко броя принтери, най- полезния иструмент който най често използвам е игла,бръснарско ножче.Smile Всичко останало е въпрос на въображение и сръчност, както казах- повечето работи се правят на ръка.

К.Станчев: На каква цена възлиза „реставрирането“ на телефонче? Как определяте цените си?

Тодор Порязов: Цените са народни Smile .Не обичам да обирам с някакви космически цени клиентите си.Цената зависи от това какво се прави по машинката,до 10 лв. са най- високите.Когато клиент ми изпрати телефона си,примерно използваме пощенска пратка по Еконт -2 .50лв.Всичко излиза в рамките на около 15 лв.Времетраенето е до два дни,като забавянето става заради Еконт.

 

 

К.Станчев: Цените ви изглеждат страхотно!Така клиентите ви спестяват доста,вместо да си купуват нови панели който са доста скъпи а и замяната им би им бръкнала малко по-дълбоко в джобовете.Но най-интересно ни е какво чувствате когато видите някой Ваш проект завършен ?

Тодор Порязов: Аз ги наричам деца.С приятелката ми редовно се смеем когато кажа „хайде още едно дете си направих Smile ”. Много пъти след завършване на проекта си, с нетърпение бързам да го снимам и да го покажа на клиентите ми в галерията ми. Редовно нещо което чувам е „обаче колега много хубави неща правите, но тази галерия край няма. Не мога да я изгледам цялата”. Ежедневно се качват снимки на неща които правя за клиенти.

К.Станчев: Като автор на статията и интервюто,както и споменах когато се чухме по телефона,ще експериментирам със личния си телефон. Искам Вие да му направите магията която правите с другите устройства,за да можем да покажем на читателите ни че има модъри в България,и то много добри.

Тодор Порязов: Както казваше една циганка „Доволен ще останеш бате”.

К.Станчев: Надявам се както аз,така и читателите ни.Като предпоследен въпрос искам да попитам,какво бихте казали на всички други който искат да или вече се занимават във сферата на моддинга?

Тодор Порязов: Фантазирайте за да създавате.

К.Станчев: И като последен въпрос-какво мислите за нашия сайт? www.modsbg.com

Тодор Порязов: Като първо нещо е това че за мен не беше популярен и не бях влизал в него до сега.Второто което ме изненада е че има доста полезни неща, както и има форум в който хората могат да споделят.Ще пусна моя тема ако ми разрешите,за да помагам на всички потребители с каквото мога.

К.Станчев: Естествено,ще бъдем доста щастливи! Smile

Тодор Порязов: Ще бъда редовен потербител от днес в него както и ще го препоръчам на всички мои познати които се занимават с техника.

К.Станчев: Естествено,Ви благодарим!Пожелаваме Ви много успехи в работата,все така да ни радвате с пройзведенията си и много щастие и късмет!

Тодор Порязов: Благодаря ви и на Вас.Пожелавам ви много потребители в сайта и все така да предлагате нови моддинг техники.

Към галерията на Тодор Порязов- http://www.album.bg/porqzov/?view=3&page=1

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here