Интервю с Sugar4o

Sugar4o – майстора на водните охлаждания.

 • Би ли се представил?
 • Казвам се Иво Евтимов, на 33 години, но в интернет съм по-известен като Sugar4o. По образование съм строителен инженер, работя като програмист в работно време, а извън него „работя“ глава на семейство – имам две малки дъщери.
 • С какво се занимаваш в момента (работа/учебни занятия)?
 • Занимавам се с програмиране – улеснявам живота на хората с програми така, че да им е по-лесно да боравят с данните си ежедневно. Винаги ми е било забавно да измислям разни „рационализации“ и да правя нещата по-оптимални – и това се изразява както в софтуерно така и в харуерно отношение. 🙂
 • Кога за първи път се сблъска с това изкуство – модинга?
 • Не може да се каже, че има някаква повратна точка в това. По-скоро машинарийките, с които си служат хората са нещото, което ме е забавлявало повече. Спомням си, че като малък видях как се обработва дърво на струг и тогава бях много развълнуван какви неща може да си направи човек с такава машинка – говорим си за крака на столове и маси, но тогава бях определено много впечатлен. По късно се сдобих с писалков плотер и оцених силата на проектирането на цифрови модели и изпълнението им от машини с цифрово управление.
 • Вярваш ли, че може да се печели от подобно нещо? А ти колко си инвестирал в своите проекти?
 • Пазар за добри неща винаги ще има. Дали човек може да изкарва всичките си пари от модинг… не знам – предполагам, че ако се вдигне стандарта на живот в България би имало повече клиенти за подобна услуга. Според мен малко хора знаят, че изобщо е възможно да се правят модинги, а какво остава да търсят професионална помощ в тази област. В този смисъл сайтовете популяризиращи модинга са много ценни.
 • Когато започнах да се занимавам с водни охлаждания нямаше „фабрични“ водни и информацията идваше предимно от хора, които сами са седнали и са си направили водно. Около половин година четене и търсене на майстори и материали ми отне, за да направя първото си водно. Тогава разбрах, че „инвестицията“ в ноухау не си заслужава ако направя само едно и затова почнах да правя водни охлаждания и за други хора. Не съм смятал точно колко пари съм дал покрай водните, но ако мога да цитирам един участник в хардуерен форум – „кеф цена няма“. 🙂 Когато нещото, с което се занимаваш ти носи удоволствие не търсиш големи печалби.
 • Кое е последното нещо, което си модвал?
 • Лампата в кухнята. 🙂 Преди време над мивката в кухнята имахме лампа с нажежаема жичка тип пура (сравнително рядко се срещат, но ги има). Та след като жена ми я счупи, докато миеше чинии, реших, че ми трябва нещо по-ниско, така че да не го удряме. След като прочетох повечко от интернет за диоди реших, че ще залепя диодна лента за шкафа над мивката. Две ленти със 144 диода в тях чудесно свършиха работа. След като видях, че това решение е добро (потествяхме го цели две седмици), хванах висящата лампа в средата на кухнята и по абажура и налепих радиално диодни ленти – стана чудесно слънчице. 🙂 E… вярно е, че все още стърчи една жица там горе и трансформатора виси малко грозно, но вече кухнята е изцяло осветена от диоди. 🙂
 • А би ли ни описал как изглежда кутията ти в момента?  Ще ни покажеш ли снимка на кутията си?
 • Цялата концепция за компютрите в къщи я мислих доста. В днешно време човек лесно може да се поддаде на изкушението да има повечко компютри в къщи. За да не изпадам в това положение прецених, че десктоп машината трябва да е едновременно мултимедиен компютър свързан с телевизора и аудио системата, файлов сървър уеб сървър и тн. Добър безжичен рутер и лаптоп завършват картинката напълно. Но ето какво направих за десктоп машината – поръчах си шкафове с такива размери, че да може да подредя в единия десктоп машината. Изрязах отвори в дъното, така че да влиза свеж въздух отдолу на шкафа и оставих разстояние между шкафа и стената, така че топлия въздух да излиза навън. Шкафа беше замислен за компютър с пасивно водно, но се оказа че и добро въздушно го държи тих и студен.

 • Интерисуваш ли се още от модинг и какво е мнението ти за модинга и България?
 • Винаги. Стига да мога да открадна малко време за това.
 • Кажи нещо на начинаещите и напреднали модъри…
 • Не спирайте да експериментирате и да опитвате наглед невъзможни неща – в крайна сметка най-добрите открития са направени от хора без опит в областта. И не забравяйте да се забавлявате – „кефа“ е над всичко останало!
Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here