HP Pavilion Aero 13 – мнение и характеристики

Получавате 13-инчов лаптоп под 1 килограм, който е добре изграден, предлага добри входове, безкомпромисен IO и приятен матов екран, както и балансирано хардуерно изпълнение за ежедневна употреба и от време на време лека работа и игри.

Резюме: Този Pavilion Aero 13 прави почти всичко правилно и е един от най-добре балансираните ултрабуци от средно ниво, които можете да закупите в момента. Това, което получавате тук, е 13-инчов лаптоп под 1 килограм, който е добре изграден, предлага добри входове, безкомпромисен IO и приятен матов екран, както и балансирано хардуерно изпълнение за ежедневна употреба и от време на време лека работа и игри. От друга страна, този лаптоп все още показва своята бюджетна природа тук и там, но може би краткият живот на батерията за мен е единственият реален потенциален препятствие тук.

Цена по време на ревюто: от 1400лв

Може да купите евтино HP Pavilion Aero тук

ПРЕДИМСТВА

  • компактен и с тегло под 1 килограм, но все пак със стабилна конструкция
  • балансиран IPS 16:10 матов екран
  • достатъчно портове – входове и изходи
  • бърз с ежедневна употреба и многозадачност
  • добри термични характеристики и тих вентилатор при ежедневна употреба и тежки натоварвания
  • идеално съотношение цена/качество

НЕДОСТАТЪЦИ

  • няма опция за IR камера или сензорен екран
  • не е най-мощната реализация на Ryzen
  • аудиото не е много
  • 43 Wh батерия и сравнително кратко време на работа

Това е HP Pavilion Aero 13, ултракомпактен лаптоп под 1 килограм с 13-инчов 16:10 матов екран, безкомпромисен IO и входове, бърз хардуер и изключително конкурентна цена. Всъщност всичко това комбинирано е причината да продължа и да купя този лаптоп за себе си преди няколко седмици, опитвайки се да разбера как се сравнява с по-премиум ултрапортативните устройства там и дали това може да бъде достоен заместител на моя приятел при пътуване, моят много стар сега XPS 13 .

HP Pavilion Aero 13 ултрабук

Предупреждение за спойлер, този Pavilion Aero 13 е много добре балансиран ултрабук и само тук и там показва своята бюджетна природа чрез внедряване на доста малка батерия и липса на няколко функции, които ще получите с моделите от по-високо ниво. Нека влезем в дълбочина по-долу.

Технически спецификации – HP Pavilion Aero 13

Екран   13,3 инча, формат 16:10, 1920 x 1200 px, IPS, матов LG Philips LGD06B9 панел

Процесор           Процесор AMD Cezanne Ryzen 5 5600U, 6C/8T

Видео  AMD Vega, 7 EUs, 1,8 GHz

Памет  16 GB DDR4-3200 (запоени на дъното)

Съхранение     512 GB M.2 PCIe x4 SSD (Micron 2210)

Свързаност       Безжичен 6 AX (Realtek RTL8852AE), Bluetooth 5.0

Портове     2x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C gen2 с данни, DP и зареждане, HDMI 1.4b, аудио жак

Батерия      Зарядно устройство с мощност 43 Wh, 65 W

Размер 398 мм (ш) x 209 мм (д) x 17 мм(в)

Тегло    0.95 kg + 0.31 kg зарядно устройство и кабели, версия за ЕС

Екстри  клавиатура с бяла подсветка, HD уеб камера, стерео високоговорители, четец на пръстови отпечатъци

Нашият тестов модел може би е конфигурацията с по-добро съотношение цена/качество на Pavilion Aero 13, но са налични и по-високи опции, достигащи до процесор Ryzen 7 5800U и допълнително място за съхранение.HP Pavilion Aero 13 избор

Шаси и надеждност

Въпреки че тежи по-малко от 1 килограм, този модел на HP от по-бюджетната серия Pavilion – Aero се усеща много добре при работа, стабилна и надеждна конструкция, която изглежда ще се представя добре с течение на времето.

За цялата конструкцията е използван алуминий, с дебели парчета, които не се огъват и не скърцат по никакъв начин. HP също така предлага няколко цвята (основен сребърен цвят) и малко по-матирано покритие за всички повърхности, от типа, който предотвратява зацапвания и драскотини, и осигурява на лаптопа добро захващане при вдигане.

В същото време трябва да добавим, че този тип алуминий изглежда малко по-евтин от покритието на по-премиум гамата HP Spectre. Освен това дизайнът е семпъл и може би малко скучен, с това голямо лъскаво лого на HP на капака и надписите на HP, Pavilion и B&O.

Добро хрумване е HP да постави дисплей 16:10 на този лаптоп, с тънки рамки и камера и микрофони в горната част. Пантите ви позволяват лесно да вземете екрана и да го регулирате с една ръка, но са малко слаби и няма да задържат екрана неподвижен, когато вземете лаптопа и го занесете на друго място. Въпреки това, докато лаптопът е стационарен, дисплеят не се движи и не се клати по някакъв забележим начин. Тези панти също ограничават ъгъла на накланяне до около 145 градуса.HP Pavilion Aero 13 мнение

Инженерите на HP е можело да се потрудят малко повече над термичния дизайн на този лаптоп. Екранът повдига основното тяло на малки гумени крачета, поставени отдолу, подобно на Asus ZenBook от това поколение, а след това горещият въздух се изтласква през отвор, поставен между пантите, под екрана, което означава, че някаква част от него отива в панела. Въпреки че не е идеален дизайн, това не е пречка за този лаптоп и ще обясня защо по-долу в раздела за производителност.

Като плюс може да се отчете, че големите гумени крачета в долната част държат лаптопа добре закрепен на бюрото, така че Аеро-то е удобно за китките, и така този ултракомпактен лаптоп не прави компромис с ергономията по никакъв забележим начин.

Той дори предлага сериозен избор от портове отстрани – 2x USB-A слота, един USB-C, HDMI порт в пълен размер и жак за слушалки. Повечето от тези портове са поставени в левия край, а USB-C поддържа данни, видео и зареждане. Лаптопът се доставя със зарядно устройство, което се включва вдясно, което означава, че можете свободно да използвате USB-C порта, докато лаптопът е включен, но можете също да го зареждате чрез USB-C с подходящ адаптер.

Недостатък на този по-тънък дизайн е фактът, че HP трябва да постави капачета върху USB-A слотовете и те са досадни в реалния живот, като се налага да използвате и двете си ръце, за да може правилно да пъхнете каквото и да е в тези слотове. Въпреки, че е леко дразнещо по време на ползване, но все пак този подход е за предпочитане, защото позволява и портове в пълен размер, докато много от най-тънките дизайни от това поколение са само USB-C.

За съжаление липсват четец на карти или IR Hello камера, както и качествени високоговорители. Не бива да забравяме обаче, че все пак това е бюджетен вариант на ултрабук.

Клавиатура и тъчпад

HP предлагат някои от по-добрите клавиатури на ултрабук пазара и тази на Pavilion Aero не е по-различна, стига да приемете факта, че те вървят със сребърни клавишни капачки, от вида, който прави буквите трудно видими при включено бяло осветление. Поради тази причина за предпочитане са черните клавиатури, налични в серията HP EliteBook.HP Pavilion Aero 13 цена

Като изключим това обаче, тук едва ли има от какво да се оплаквате. Осветлението е достатъчно ярко и сравнително равномерно, а светлината пълзи само под горния ред F-бутони. HP също така са се погрижили да внедрят физически индикатор Caps Lock и активира яркостта, като плъзгате пръстите си по тъчпада, точно както при първокласните устройства.

Усещането при писане е като при премиум лаптоп. Това е компактен 13-инчов лаптоп и въпреки това HP внедрява клавиатура в пълен размер с подходящо разстояние и обратна връзка, както и допълнителна колона с клавиши за Home/End/PgUp/PgDn вдясно. Стрелките нагоре и надолу с половин размер, оградени от ляво и дясно в пълен размер отнемат време за свикване, но не е толкова трудно.

Тъчпадът е пластмасов, така че този Павилион донякъде показва своята природа още веднъж. Повърхността е просторна и отзивчива, но не е толкова приятна на допир, колкото тази на други по-скъпи лаптопи. Въпреки това е здрава и надеждна, и не трака при почуквания и осигурява плавни и тихи щракания в долните ъгли.

Що се отнася до биометричните данни, има сензор за пръсти с поддръжка на Hello от дясната страна на пада, под клавишите със стрелки, но няма IR камера.

Екран

Тук HP предлага Pavilion Aero 13 с избор на един екран, 13-инчов 16:10 матов вариант без тъч и панел с добро качество по днешните стандарти.

Максималната яркост е 450+ нита, което означава, че можете удобно да използвате този компютър при ярка светлина, ако желаете, както и отлични черни цветове и контраст за този клас. Цветното покритие е ~100% sRGB, така че е напълно подходящо за ежедневна употреба.

Ето резултатите от реалните тестове, направени от ultrabookreview.com със сензор X-Rite i1 Display Pro :

HardwareID на панела: LG philips LGD06B9;

Покритие: 98,8% sRGB, 69,4% AdobeRGB, 72,4% DCI-P3;

Измерена гама: 2,03;

Максимална яркост в средата на екрана: 454,59 cd/m2 при захранване;

Минимална яркост в средата на екрана: 23,35 cd/m2 при захранване;

Контраст при максимална яркост: 1688:1;

Бяла точка: 6900 K;

Черно при максимална яркост: 0,27 cd/m2;

PWM: Не.

Изисква се калибриране, за да се преодолеят леките гама и бели точки дисбаланси тук. Това се отразява леко на максималната яркост, но в крайна сметка панелът излиза добре балансиран по отношение на осветеността и качеството на цветовете, с леки и приемливи вариации на DeltaE в ъглите. Това означава, че можете да обмислите този екран и за случайна творческа работа, дори ако не е идеален за такива натоварвания.

Има и опция за панел QHD+ 2560 x 1600 px, налична за Aero 13 в някои региони, който също е IPS с 400+ нита яркост и 100% sRGB цветове. Това е евтин ъпгрейд на цена от около $30 в САЩ, но аз не бих предпочел този модел, тъй като най-вероятно ще изяде допълнително живота на батерията, което не е страхотно да започнем и при опцията за FHD+ екран.

Хардуер и производителност

Нашата извадка е конфигурация със средна спецификация на HP Pavillion Aero 13, изградена върху процесор AMD Cezanne Ryzen 5 5600U, 16 GB DDR4 памет и 512 GB PCIe x4 SSD съхранение.

По отношение на спецификациите, това е изградено на платформа AMD Ryzen Cezanne, с по-достъпния процесор Ryzen 5 5600U в нашата конфигурация. Това е процесор 6C/12T, но изграден върху архитектурата Zen3 Cezanne, така че е по-висока в IPC и производителността спрямо Ryzen 5 5500U.

Налични са и конфигурации 8C/16T Ryzen 7 5800U, но както ще откриете по-долу, HP внедри само консервативен профил на мощност в този лаптоп с около 15 W постоянна мощност. Това е донякъде ограничаващо дори за Ryzen 5 5600U, но още повече за 5800U, особено при комбинирани взискателни натоварвания, където ограничението на мощността засяга освен честотите на процесора и iGPU. След малко ще се задълбочим.

Процесорите също са сдвоени с DDR4-3200 MHz памет, а не с по-новия и по-ефективен LPDDR4x, което допълнително влияе върху производителността и ефективността в някои случаи. Избрах моята конфигурация с 16 GB памет, тъй като RAM е вградена и не подлежи на надграждане.

И накрая, слот M.2 2280 е наличен за съхранение и това устройство се предлага с 512 GB Micron 2210 SSD, средно производителен, който е добър за ежедневна употреба, но не е идеален за интензивни трансфери, тъй като има тенденция да се задави, след като се нагрее над 60 градуса, въпреки че устройството има алуминиев радиатор над него, което не е често срещано в този клас ултрабуци. Можете да замените устройството по подразбиране с SSD с по-висок капацитет и качество, ако желаете.

SSD и WiFi чипът са единствените компоненти за надграждане. За да стигнете до тях, първо ще трябва да отлепите гумените крачета, тъй като винтовете, които държат долния панел на място, са разположени под тези крачета. Затова внимавайте да не разкъсате или изцапате лепилото, за да можете правилно да поставите краката обратно на място и да не рискувате да се отлепят сами по-късно.

Това никак не е лесно и бих ви посъветвал да не отваряте сами този лаптоп, освен ако не е абсолютно наложително.

Шум, топлина, свързаност, високоговорители и други

HP използва основен термичен модул тук, с една топлинна тръба и един вентилатор, същият вид, който сме виждали да се прилага на повечето ултрабуци от средния клас.

Освен това, системата предпочита нисък шум от вентилатора и ограничава хардуерната мощност при продължителни натоварвания, но резултатите са приятен баланс между нива на шум и термики. При ежедневна употреба вентилаторът остава предимно неактивен и се включва само при лека многозадачност, когато лаптопът е включен и настроен на най-добра производителност. Свиленето на бобината или електронните шумове не се забелязват на нивото на ухото, но чух леко бръмчене, когато поставям ухото си върху клавиатурата.

При игри и взискателни натоварвания, вентилаторът нараства до 37-38 dB на ниво глава, със справедливи вътрешни и външни температури. Поради начина, по който е проектирана вътрешната система, горещият въздух се изтласква в екрана, но пластмасовата панта и долната рамка поглъщат по-голямата част от топлината, а самият панел се загрява само до ниски и до средата на 30-те, което е напълно безопасно дълго срок.

Най-горещата част от целия лаптоп обаче е около клавишите WASD, но дори и тази най-гореща част е до 40 градуса по Целзий, толкова по-ниска, отколкото при повечето други ултрапортативни дизайни, а не нещо, което би причинило дискомфорт при реална употреба.

*Ежедневна употреба – стрийминг на Netflix в EDGE за 30 минути, по-добър режим на батерия, вентилатори при 0-35 dB

*Игри – игра на Far Cry 5 за 30 минути, режим за най-добра производителност, вентилатори при 37-38 dB

На този лаптоп има WiFi 6 и Bluetooth 5 от последно поколение, но чрез основен чип RealTek 1×2, така че връзката не е толкова бърза, колкото при други съвременни лаптопи. Все пак го намирам за добър за ежедневна употреба, както в близост до рутера, така и на 30+ фута с препятствия между тях. И ако това не ви е достатъчно, wifi модулът винаги може да бъде заменен с по-бърз.

Аудио се управлява от набор от стерео високоговорители, които пускат през решетки от долната страна. Наклонената форма на D-панела позволява звукът да отскача от масата без изкривявания, а също така не съм забелязал никакви вибрации в подлакътника при по-висока сила на звука. Въпреки това, ние измервахме само среден максимален обем на около 73-75 dB на ниво глава в нашите тестове, а качеството на звука също не е много, с малко в долния край.

HD камерата, поставена в горната част на екрана, също не е много по отношение на качеството, но е използваема при добра светлина и има по-широк ъгъл, отколкото при повечето други ултрапортативни устройства. Микрофоните също са ОК, не са страхотни, не са лоши.

Живот на батерията

В този HP pavilion Aero 13 има само 43 Wh батерия, която е много по-малка от това, което обикновено бихте получили на 13-инчов лаптоп в наши дни. Ефективният дисплей и хардуерното внедряване на AMD Ryzen помагат за смекчаване на по-малкия капацитет до известна точка, но дори и така, този лаптоп няма да счупи никакви рекорди за живот на батерията за вас.

Ето какво получихме, като яркостта на екрана е настроена на около 120 нита (~60 яркост).

7 W (~6 часа използване)  – редактиране на текст в Google Drive, стандартен + по-добър режим на батерия, екран на 60%, Wi-Fi ВКЛЮЧЕН;

5,5 W (8+ h използване)  – 1080p видео на цял екран в Youtube в Edge, стандартен + по-добър режим на батерия, екран на 60%, Wi-Fi ВКЛЮЧЕН;

5 W (8+ h използване)  – Netflix цял екран в Edge, стандартен + по-добър режим на батерия, екран при 60%, Wi-Fi ВКЛЮЧЕН;

9 W (~3-5 часа използване)  – сърфиране в Edge, Standard + Better Performance Mode, екран на 60%, Wi-Fi ВКЛ.

Лаптопът се доставя с компактно 65W зарядно устройство, което се включва чрез стандартен конектор за цилиндър, а зареждането с USB-C също е опция тук. Включеното зарядно устройство е дизайн от две части с компактна тухла, но дълги кабели, които допринасят за доста голямо количество. Пълното зареждане отнема по-малко от 2 часа, с бързо зареждане за първата част.

Цена и наличност на HP Pavilion Aero 13

Получих този Ryzen 5 5600U вариант на HP Pavilion Aero 13 с 16 GB RAM и 512 GB памет за около 700 EUR тук, което е отлична цена за тази конфигурация.

Предлагат се и Ryzen 5 с 8GB RAM/256 GB SSD версии, които започват от около 650 EUR тук, докато моделът Ryzen 7 5800U започва от около 900 EUR.

Ще намерите повече за този лаптоп на уебсайта на HP или можете да следвате тази връзка за актуализирани цени и конфигурации във вашия регион .

И за финал

При приблизително 1400лв този Aero 13 прави почти всичко правилно и е един от най-добре балансираните ултрабуци от средно ниво, които можете да закупите в момента. Е, да се надяваме, че можете, тъй като изглежда, че това е в голямо търсене и малко наличност в някои области.

Това, което получавате тук, е лек под 1 килограм 13-инчов лаптоп, който е добре изграден, предлага добри входове, безкомпромисен IO и приятен матов екран, както и добре балансирана хардуерна реализация за ежедневна употреба и от време на време светлина – работа и игри. Особено препоръчвам тази конфигурация на Ryzen 5 5600U с 16 GB RAM, която имам тук, има малка причина да плащам допълнително за Ryzen 7 5800U в това шаси и конфигурациите от 8 GB може да не са достатъчни за многозадачност.

От друга страна, този лаптоп все още показва бюджетната си природа тук-там. Не се чувства толкова първокласен, колкото може би Envy 13 или XPS 13 или дори ZenBook 13 , не се предлага със сензорни екрани или панели с по-висока разделителна способност, не получава най-доброто аудио, IR камера или стъклен тъчпад, и също така не е толкова бърз, колкото по-големите реализации на хардуера AMD Ryzen. Но мога да живея с всичко това.

Всъщност животът на батерията може да е единственият реален потенциален проблем тук, HP избра доста малка батерия, която ми дава 3-6 часа реалистична ежедневна употреба при зареждане. Лично аз бих предпочел малко по-тежко шаси с 50-60 Wh батерия вътре, но тук не е така. Така че в този момент не съм сигурен дали ще запазя това. Все още смятам, че това е много изгодна опция в своя клас, но не съм убеден, че този вид живот на батерията е достатъчен за мен, главно защото този лаптоп ще се използва само по време на моите случайни пътувания, където ще има дълъг живот на батерията от решаващо значение.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here