Ефектна индикация на HDD

Идеята е наистина много проста. Защо не направим така, че когато няма акивност на харда, диодите да не изгасят веднага, а плавно. В тези няколко стъпки ще ви покажа как да го направите лесно и почти без пари.

Накратко: Взимаме импулсите от буксата на дъното за диода отчитащ работата на хард диска. Ще вземем импулсите като махнем старата жица към оригиналния лед (диод) и го заменим с наши светлини, които отиват към кръга на свързване.

Напрежението, което взимаме (5V) зарежда кондензатора, който е вързан за базата на вградения транзистор в интегралната схема, която използваме. Когато активността на хадра се повиши диодите започват да светят по-силно, защото зареждането на кондензатора е по-голямо. След това когато няма активност кондензатора се разрежда през крачето на базата. Когато зареждането на кондензатора се понижи диодите започват да затихват (да изгасват плавно) и накрая спират да светят.

Ето схемата, по която ще свързваме. Двете пинчета от лявата страна са двата края на проводника,които идва от дънната платка. Поляритета има значение, защото вътре в интег.схема има диод които ако го вържете обратно няма да светнат, просто завъртете конектора обратно и схемата ще работи правилно. Интегралната схема 4N35 приема импулсите и зарежда електролитният кондензатор, който е вързан за минуса и шестото краче на чипа.

Това беше основната част. Свързали сме диодите и резистора, които ограничват тока до диода.
Когато се включи компютъра лампите ще светнат.

Можете да оставите кабела който е за петте волта така или да им закачите четири пинов молекс, от който ще се използват само два – червеният кабел(5В) и черният (GND -).

Ето и нещата, от които се нуждаем:

  • ИС1-4N25 или 4N35
  • C1-електролитен кондензатор 22mF и нагоре,на 12,16В(на най-малък волтаж).
  • D1 ACT-Светодиоди цвят по избор.
  • D2 POWER-Цвета е пак по ваш избор.
  • R1,R2-към 200Omh и за двата диода.
  • Други-2пин.конектор за ХДД и 1 молекс за 5В.(Захранване).

Черепът

Диодите могат да се сложат в на всички ни познатите 3Д болтчета. В нашия случай сме избрали череп.

Отрязвате болтчето от задната страна на черепа и пробивате две дупки с размера на диодите ви.

Аз използвах 2мм бургия за дупките,през които ще минават светлините. Можете да направите само една дупка,но аз предпочитам да са две за симетрия. 🙂

Очите могат да се закрепят с горещо лепило или силикон. Насочвате пистолета с лепилото върху едното око чакате за изсъхне и повтаряте същия процес и върху другото. Аз свързах паралелно 2 5мм диода за да използвам максимално светлината им, защото взимаме напрежението директно от захранването, а не от дъното.

И запомнете като залепите ледовете ги оставене без да се мърдат. Надявам се да ви е харесало показаното от мен. Модът е много лесен сам по себе си и има много други неща,в които да забодете тези диоди. Или пък защо да не ги сложите на клавиатурата или на колонките си 🙂

Чрез използването на интегрална схема може да бъдем спокойни,че няма по никакав начин да навредим на дъното.

Това беше от мен, приятно модване. 🙂

Преведена от  Kill Zone   Взета от : Metku-Mods

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here