Hard Drive Selector

alt

Ето един мод на Reed! Много съм му благодарен. Той направи упътване за хард диск селектор преди няколко месеца, пригаждане на компа си с Linux на другия хард. Мода е много лесен, а и евтин. Стига да имаш две ОС и два харда. Всичко работи безотказно. Перфектно решение, за някой, който използва Win за игри и Linux за бизнес (примерно).

Какво ни е нужно :

  • DPDT Switch (Dual Pole, Double Throw) ключе ( познато е още, като ON-ON ключ);
  • Два LED конектора с проводници (като тези където се включват към дъното Ви за индикация на харда и пауъра);
  • Два  IDE харда;
  • Мултиметър (мултицет);
  • Заголвачки (вид клещи. може и секачки – пак са вид клещи);
  • Термошлаух или изо (така ние електротехниците казваме на изолирбанда);
  • Бормашина или нещо подходящо (с дремела става), с което да направим дупка, там където ще ние ключето;

1. Използвайте мултицет да намерите двойки на терминалите (крачетата), които са затворени от преминаването във всяко положение. Използвания ключ има две редици от по три терминала, така че това е доста лесно да се разбере.

2. Слава богу имам LED конектори от едно старо ПС. В случая режем диодите (те не ни трябват), така че да имаме конектори с кабели.

3. Пробийте или изрежете дупка, там където сте решили за суича на ОС.

4. Свържете проводниците на единия конектор в едната редица на ключето (ХХО). Направете същото но на другата редица (ОХХ). Изолирайте крачетата с термошлауха или изолирбанда, честно, не искате да си изпържите хардовете, нали? Single Pole, Double Throw ключа си мислите, че няма да Ви свърши работа? Помислете пак! И пак да повторя, връзката трябва да Ви Е :
ХХО
ОХХ
Където Х са местата с свързаните кабели, а О Ви е свободен.
alt
Това е гърбът на моя ключ, е има и болтчета, които май ще чистя от прах. Жълтия и белия проводник от едната страна са за единия хард. Оранжевия и другия бял са за втория от другата страна на ключа.

5. И двата харда си ги правим Мастер. Как? Лесно, конектора за единия хард го слагаме на позиция Мастер на харда. Така правим и с втория конектор пак на Мастер на втория хард.
alt
6. Влезте в BIOS-а и дайте disable на slave device на Primary IDE channel. Иначе Windows XP продължава  да “вижда“ харда,дори и да е премахната опцията. Е има  един пиниз, дето помага ако Ви се наложи…. (За него в края на страницата).

 

7. Бутнете си компа като сте приключили вече (не от масата). Ако не искате да е от този хард, спрете компа, цък на ключа на другата позиция и готово. Според мен а не автора, тази опция е много полезна. Сам определяш с коя ОС да си страртираш, а не да те пита при зареждането.

8. Има много разновидности на самия ключ използван за мода, импровизирайте с варианти НА САМИЯ ключ (не на схемата на свързване на хардовете) ако желаета…..примерно ключ със светлинен индикатор.

Ей, да не забравите да си надпишете в коя позиция на суича с каква ОС сте 😉
alt
L за Linux и W за Windows разбира се.

Премахване на Slave Drive от XP
Дано сте логнати, като администратор 😉

Почваме…
Control panel
administration tools
Computer management
Disk management
и десен бутон на харда дето искате да не се вижда и от там
change drive letter and path
Цъкате на буквата на харда дето искате да изчезне и delete на буквата.

 

Моля Ви да обърнете внимание на това, че нито автора, източника или преводача носят отговорност за вашите действия! Всичко, което правите си е НА ВАШ РИСК!

 

 

За въпроси, коментари и предложения – нашия форум е на Ваше разположение!
Източник : http://www.dvhardware.net/

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here