Осветление на предния панел

Много често модерите забравят да моднат панелчетата на предния капак на кутиите си. Реших да дам добър пример как нещо просто, което не изисква почти никакви средства може да придаде изцяло нов вид на кутията ви. Така че ако Ви предстоят почивни дни, ето една интересна задачка за убиване на времето с приятни резултати.

Целта е да се направи малък и красив източник на светлина.

Ако всичките ви 5 инчови панели се използват за нещо, то можете да престанете да четете от тук нататък…

Тази идея се роди, когато видях по магазините да се продават пистолети за топъл силикон. Сега вече ги има почти навсякъде, но тогава бяха много рядко срещани. Е, на нас няма да ни трябва пистолета, а само пълнителя му. Той представлява дълга, еластична пръчка. Има ги в най-различни цветове, но на нас ни трябва прозрачна. На някои места лесно се намира – на други трудно. Можете да използвате и цветна, но ефекта ще бъде по-различен от този, който ще ви покажа.

Първо трябва да направим две осветителни тела, които ще поставим в два противоположни края и след това ще закрепим върху някой от панелите. Вместо тръбите, в които стои топлия силикон, аз взех нещо (това, което виждате от картинката), което преди се е използвало в авиацията. Идеално подхожда за нашите цели.

Взимаме тръбичката с топлия силикон и отрязваме толкова, колкото желаем. Все пак да не е  по-голямо от панела. 🙂 А може дори и да се наложи да Я ‘дялкаме’ с ножа, за да смалим тръбата до необходимия размер. За да влезе в тръбичките, които аз имах, трябваше да Я смаля до 9 мм.

Следващата стъпка е да запоим кабелите към диодите и след това към молекса. Който не знае – червения кабел на молекса е +5V, а черните са земя. За съжаление аз имах само диоди 4,5V и затова им сложих по 47 ома резистор.

Когато всичко е готово трябва да направим дупчици от двете страни на панела, за да може кабелите да минават от там. Не правете много големи дупки. Няма смисъл от тях, а и има вероятност да си загрозите панела.

Поставяме цялата конструкция на място и му пускаме тока. 🙂

След като всичко работи перфектно време е да върнем панелчето на мястото му.

На когото му е допаднала идеята ще му трябва половин час, за да си Я направи.

Превод: Poltargaista

Коментари, въпроси и предложения в нашия форум!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here