Джойстик от телевизионна игра

Сега ще ви кажа нещо неочаквано. НЕ Е УДОБНО ДА СЕ ИГРАЯТ ИГРИ СЪС КЛАВИАТУРА. Тя просто не е направена за това. Представете си се в автомобил в който вместо волан има пишеща машина :). Клавиатурата е обемна и трудно се мести.

А вие пробвали ли сте да играете двама на една клавиатура?

Да речем играете на Mortal Combat.Ако вашият съперник натисне повече копчета ще блокира вашите движения или ще попречи да изпълните дадено комбо.А ако играете трима или четирима?

Всички сме виждали в магазините джойстици за компютър, но за съжаление те струват доста скъпо. Тогава защо не си го направим ?Единственото което ви е необходимо е да сте си запазили старата телевизионна игра и да използвате нейните джойстици.Повечето игри дори не правят разлика между собственоръчно напрвен джойстик и джойстик за няколко десетки долара.

Започвам с джойстика за Nintendo (NES)

Ако имате у вас имате геймпад и на него има копчета A,B,Turbo A. Turbo B, Select и Begin и е свързан със 5 проводника, тогава той е за Nintendo (NES)! Ако вие работите правилно той може да се използва и на компютъра ви!
Сега е време да започваме. Всичко което ви трябва е: LPT порт (още се нарича паралелен,използва се при по старите принтери),поялник,5 1N914 или 1N4148 диода, както естественно и джойстика. Започваме

Ето и коплунга на джойстика (прилича доста на COM порт)

Запояваме всичко по схемата. Ако искате да използвате 2 джойстика запоявате всичко по същия начин (към първия джойстик) освен пинове 8 и 7 на джойстика. Тях ги запоявате съответно към 11 и 12 пин на LPT порта.

Можете да запоите всички кабели директно към LPT коплунга,но аз ви предлагам друго!Можете да си направите преходник , без да е нужно да режете коплунга на джойстика.Единственото което ви е необходимо е един COМ коплунг (мъжки)

Още един важен детайл.На диодите има маркировка.Запоявайте ги с катода нагоре (чертичката).

Получава се повече от добре.

Как да го настройте ще спомена в края на статията.
За да получа максимално удоволствие си качих емулатора Dendy.Програма която пълноценно емулира всички Nintendo игри които можете да намерите в Internet.

Джойстика в действие по време на игра на Mario.

Darkwing Duck

А сега и джойстика за Sony Playstation (PSX)

Възможно е да се използва и джойстик с две ръчки отдоло,както и такива с обратна връзка, тоест тези които вибрират.Ето я и схемата:

Диодите са същите както и при Nintendo джойстика. За джойстика с малките ръчки отдоло и с обратната връзка е необходимо и захранване от 9 волта.За простите джойстици като моя,захранването не е необходимо. Но ако искате, ви препоръчвам да си купите китайски адптер за 9 волта които се включва в контакта,те не са толкова скъпи.

Ще направя забележка че на снимката е изобразена обратната страна на PS конектора.

Просто срязвате конектора и запоявате за LPT порта.

За тези които искат да свържат и втори джойстик.Свързвате пиновете на втория джойстик към първия освен 9-ти и 1-ви пин които трябва да свържете съответно към 13-ти и 15-ти на LPT порта.Това е всичко

Сега конкретно за процедурата по настройката при WINDOWS 98.

За начало трябва да си свалите драйвъра DirectPad Pro от ТУК!!!

* В контролния напенл на Windows изберете Game Controllers (иконата с джойстика) и натиснете бутона Add.Натискаме отново бутона Add в появилият се прозорец след което избираме Have Disk

* Намерете директорията в която сте разархивирали архива с драйвера и изберете появилият се фаил DirectPad Pro.Inf. Натиснете ОК и добавете устройството DirectPad Pro Standard And Force FeedBack

* След това от списъка с устройства избираме DirectPad Pro Controller и в прозореца Game Controlers се появява нашето устройство.

* Натискате Properties и се появяват настройките на дайвъра. Избирате 1 от падащия списък ID (може и да не е 1 ако на системата ви има друг джойстик), както и вида на джойстика в Conroller Type

* След това изберете правилния адрес на вашия LPT порт (можете да го намерите в Системa: Устройства  – Портовете COM и LPT обикновенно са 378).

Това е всичко!В края на краищата получавате DirectInput съвместим джойстик, което ще рече, че можете да го използвате за всяка игра под Windows която поддържа играта чрез джойстик с DirectX драйвър.Само изберете DirectPad Controller в настройките на играта!

Джойстика е тестван на: NFS Undergraund, Max Payne2, Worms 3D,GTA 3, GTA Vice city и др.

Схемата е 100% работеща!

Ако използвате Windows NT/XP , тогава на вас ще ви е нужен NTpad, който можете да си изтеглите от ТУК!!!

Статията е взета и преведена от: mastermods.modder.ru

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here