Дървена клавиатура

Отдавна мина времето, в което клавиатурите бяха просто ‘периферно устройство’, сега повечето са като модни аксесоари.

За жалост една клавиатура „моден аксесоар“ може да струва от 50 до 250 лева. Освен това не трябва да забравяме че за хората, които прекарват повече време пред компютъра е важно клавиатурата да е удобна и издръжлива, а не лъскава и светеща. Както обичам да казвам – всеки с вкуса си. Г-н Matthias Wandel обаче има вкус и обича да майстори различни неща от дърво. Днес ще ви представим именно последния му проект – дървената клавиатура.

Всичко започнало естествено със стара и буквално безценна клавиатура. Когато осъзнал, че не може да продаде своята клавиатура или да Я замени за друга, а и че по магазините старомодните клавиатури били заменени с модерни такива, с купища мултимедийни бутони и ненужни скролове, той запретнал ръкави и се захванал за работа.

Първата стъпка е да се разглоби клавиатурата до последния болт. Всичко трябва да става много внимателно, за да не повредите някоя частица или да не прекъснете някоя пътека.

След разглобяването идва ред на най-трудния етап от изграждането. Трябва да се вземат точни мерки на старата клавиатура, за да може да се направи хубаво дървено копие – трябва клавишите да не се търкат в материала, но и да няма голямо разстояние между тях.

Създателя искал да отстрани всички излишни дупки и чертички от клавиатурата, за да изглежда по-изчистена и красива. Така и направил. Цялото изрязване е правено на машина (но естествено може и с дремел). Самия създател е избрал гладка дървена плоскост, за основа, тъй като това най-добре пасвало на бюрото му.

Грубото рязане обаче оставя много ръбове и ‘шипчета’. Те се заглаждат и отстраняват лесно, но все пак е допълнителна работа, която трябва да бъде свършена.

Когато сте готови поставете бутоните на клавиатурата в новия им ‘дом’, за да видите дали всичко пасва. При старите клавиатури се оставя много излишен материал по краищата, който г-н Wandel е решил да изреже.

За да е удобна клавиатурата трябва да има и крачета. При нормалните клавиатури има плъзгащи се пластмасови крачета, но тъй като тази е самоделка ще трябва да бъдат ръчно добавени. В нашия случай това са просто четири дървени блокчета от двете страни на клавиатурата.

Когато всичко е точно е време да прикрепим долната към горната дървена част. Това става с много измервания, намествания и здраво лепило. Разбира се може да се ползват и винтчета, но както вече казах, автора е искал да изчисти максимално клавиатурата от дупки и други странични неща.

Преди да залепите клавиатурата обаче е нужно да оставите малка дупка за PS2 кабела. Както сами виждате скрития кабел е много хитро решени при този мод.

Когато всичко се сглоби клавиатурата прилича на излязла от филм от 80-те. Но тъй като сме в 21-ви век трябва да заоблим всички ръбове.

Това ръководство приключи. Не забравяйте, че дори и нещо да не се продава, ако имате желание можете да си го направите и сами!

За въпроси, коментари и предложения – нашия форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here