Двуслойно гравиране на плексиглас

alt

alt

Сигурно сте виждали другата статия за гравиране на две или повече парчета плексиглас, но тук ще преминем към следващото ниво. Без да има лъчение където са диодите, всеки детайл изпипан до последно… зашеметяващ резултат.

В тази статия модърът Smilodon ще си прави нова врата в апартамента, но малко по-необикновена. За гравиатурата ползва четири слоя – два външни стъкло и два вътрешни плексиглас, на които ще гравира. Избора е точно плексиглас, защото разпронстранява светлината много по-добре от стъкло.

Ето малко снимки:
alt

Четирите парчета стъкло. Да не се чудите какво е това зеленото…предпазно фолио против надраскване по време на транспорт.

alt

Тук е започната вратата. Нищо интересно, рязане и пак рязане.
Направени са и каналите, в които ще легнат стъклото и плексигласа.

alt

alt

alt

Пантите.

alt

Всичко е залепено и е прибавен малко кит на места за заглаждане.

alt

Близка снимка на канала.

alt

Диоди! 120 на брой, 60 бели и 60 сини. Те ще са нашият източник на светлина.

alt

Парчета плексиглас, в които ще наредим диодите. Представляват плекси с дължина 62см с дебелина 3мм. Направени са каналчета за всеки диод и отделно за резистора през 3 диода(1 резистор за 3 диода). И малък процеп, в който се поставя кабела. Тези парчета ще са отдолу и отгоре на плексигласа, цялата тежест ще лежи на тях.

alt

alt

Малко не си личи, но това са две бели и две сини ленти.

alt

Тук е първото гравирано парче плексиглас, което ще е синьо.

alt

…И второто, бяло

alt

Двете парчета плексиглас едно върху друго. Тук малко повече информация. Гравиатурите трябва да гледат една към друга, а не и двете да са гравирани от една и съща страна на плексигласа. Както виждате дракона е гравиран наобратно и след това обърнат огледално. Тъй като ще има 3мм разстояние между двете парчета, ако двете гравиатури бяха направени да гледат към нас щеше да е 3мм + още 3мм дебелината на плексигласа. Погледното диретно срещу вратата ще изглежда добре. Но веднага след като се преместим настрани ще си личат двата различни слоя заради разстоянието между тях. За това се стремим да са възможно най-близко едно до друго.

alt

Малко снимки по време на тестовите проби. И четирите парчета са сложени. Черният ръб, който виждате е изолирбанд, който действа като разпределител/уплътнител.

alt

Тук може да видите и как се разпределя светлината между всяко парче. Стъклото от двете външни страни не разпронстранява никаква светлина за разлика от двете вътрешни парчета плекси.

alt

Ето го и залепеният „сандвич“. Двете парчета стъкло отвън, двете гравирани парчета 3мм плексиглас отвътре.
С помощта на бялото тиксо което се вижда на снимката, цялата тази история се плъзга по-лесно във вратата.
Всичко монтирано и вратата сложена на мястото и ето малко снимки.

alt

alt

alt

Дръжката на меча. Старание към всеки детайл. Доста добро разграничване на двата цвята.

alt

Страхотно!

alt

Ето я и самата врата.

alt

Ето как се постига и самият ефект. Тези „каналчета“ са гравираното. Погледнато отпред става като едно цяло, но всеки слой сияе в своят си цвят.

alt

За финал още няколко проекта на същият модър. 🙂

Статия : Тhe EnD

Източник : http://www.bit-tech.net/

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here