Стартиране на компютъра с дистанционно

Да управляваме компютъра от разстояние е яко. Може да си вземем безжична клавиатура или мишка, но все пак трябва да имаме връзка с компютъра, за да ги захраним с електричество, което си е дразнещо.

За да се елиминира този проблем е нужно преносимо захранване, но решенията са доста редки и същевременно скъпи. Но тъй като ние сме хардкор модъри, решение беше наистина нужно и така се стигна до:

Дистанционно стартиране на компютър с помощта на звънец за врата

Забележка: Няма гаранция че ще разботи добре при вас или че няма да си изгорите дъното!

Работи добре с компютъра ми и предполагам, че ще продължава така за дълго време, но не мога да държа отговорност за дейстивията на вашия РС , така че бъдете предпазливи, както винаги.

Необходими материали:
* Звънец за врата (за предпочитане тези с 3 АА батерии)
* 5V реле
* WOL конектор
* дъно с WOL или WOM конектор
* Кутия за проекта (или нещо което да предпазва от късо съединение)
* Жици
* Калай
* Термошлаук
* Стандартна платка (не е задължителна, но е по-лесно да се запои релето)
* Молекс конектор (за тест само)

Инструменти:
* Поялник
* Волтметър (за тест само)
* Външно захранване (за тест само)

Отидох до местния железарски магазин и купих най-евтиния звънец за врата, който имаха. Ако имате да избирате между няколко вида, вземете този с 3 АА батерии, защото по-късно ще се модне по-лесно.

Звънците имат различни начини на звънене: „DING“, „DING-DONG“ и „Westminster“. Тъй като не искате компютъра да се изключи след като се пусне, трябва да нагласите за единично позвъняване. Toва се прави от копчето тъй като то контролира сигнала, изпращан към звънеца.

Готови сме, нека модването започне!

Преди да отрежем жиците трябва да проверим дали напрежението е такова каквото ни трябва. Изполвах волтмера в мултицета да проверя – батериите даваха напрежение 4,5V (3х1.5) и очаквах същите цифри от говорителчето. Свързах волметера към него и отчетох 0V. Когато натиснах СТАРТ бутона отчете стабилно напрежение от 4.5V за около 2 секунди и след това пак падна на 0V.

След като измерих волтажа на захранването, отрязах жиците свързващи батериите към звънеца.
Нямах намерение да сменям батериите, за да пусна компютъра. Ще работи и с тях, но тъй като има по-лесен начин защо да се занимавам?

Изполвайки алтернативно АТ захранване, временно свързах кабели за батериите към земя и 5 волта на молекса.Жицата която е за минуса „-“ се свързва към черната на молекса , а плюса „+“ към червената. Когато включих захранването веригата не се разтопи и докато натисках бутона се получи продължително изпиукване от говорителчето на компютъра.

Тъй като като е напрежението е 5V, реле с 5V ще замести бъзера (говорителчето на РС).

Следваща стъпка е да направим системата да работи в нашия компютър. Tъй като молекса работи само ако компютъра е включен ни трябва заместител – тук се намесва WOL (wake on lan) конектора. WOL е проектиран, така че дъното да подава напрежение 5V, винаги когато е включено.

Единственото нещо, за което трябва да се притесняваме е да направим жиците достатъчно дълги, за да можем да го поставим проекта ни където искаме в компютъра. WOL конектора има три пина.
1-2-3 както следва 5V, маса/земя, сигнал. Имаме нужда само от 5 волта и земя, които ще заместят батериите, точно както направихме с молекса. Имам моя WOL oт NIC картата (network interface card) – черната жица е земя, червена 5V, зелената е сигнал и не я изполвах.


Звънецът и оригиналното копче за пускане трябва да са свързани успоредно, за да може и двете да работят едновременно. Ако ги свържем последователно двата бутона трябва да бъдат натиснати едновренно, за да се пусне компютъра – но тъй като е  дистанционно, успоредно е задължително.

Отрязах кабелите на захранващия кабел на звънеца, запоих към новия конектор от релето (няма значение + и -) плюс старото старт копче от РС и всички заедно
с кабелите от дъното. Ако не искате да го използвате устройството вече, просто сменете стария СТАРТ с конекторите от релето.
Всичко е готово, време да е включим към компютъра. Може да се наложи да проверите дали WOL конектора е активиран (обикновено от биоса). Когато поставяте така нареченото устройство внимавайте за късо съединение!

Малка кутийка или както аз направих повдигане посредством болтове, за да съм сигурен, че няма да опира никъде и да има късо.

Е това е моето стартиране с дистанционно. В този мод не е използван дремел или боя, но беше забавно и предизвикателство да се направи, и доста полезно – вече забравих изполвам СТАРТ бутона на компютъра.

Темата е преведена от мен The EnD благодарение на gideontech.com

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here