Как да сменим цвета на LCD дисплей

Преди известно време си бях направил LCD дисплей за компютъра. Получи се отлично,бях много доволен! Но за моя беда цветът на подсветката му не се вписваше в общата концепция на кутията ми, и нарушаваше дизайна и!

Кутията ми беше черна, осветлението червено-синьо, бял вентилатор на процесора. А на предния панел се виждаше едно грозно жълто-зелено петно.

И така беше речено да сменя подсветката на дисплея! За тази цел си взех още едно LCD.

Внимателно развих ушите на ламарината която държи дисплея с клещи.

След като премахнах подсветката, видях че тя се състои от SMD диоди и замяната им с обикновени ще е невъзможна.

Тогава аз напълно махнах подсветката.Тя се крепи към платката посредством 2 крачета които са запоени за нея.Разпоете ги и отделете подсветката.Смятам че не е нужно да казвам, че всичко трябва да се извършва много внимателно!

След това изрязах от плексиглас (5мм) парче с размерите на оригиналната подсветка. Матирах парчето плексиглас за да можеше да отразява по добре светлината от диодите.

За още по добро отражение сложих парче станиол от цигари под плексигласа.

Реших самата подсветка да е от 4бр 5мм бели светодиода. Понеже всеки от тях консумираше по 3 волта напрежение, ги вързах директно към 12 волта без съпротивление!

Проверяваме…

Работи !!! Сега следва да сглобим всичко, по обратния ред. Поставяме плексигласа вместо подсветката, самия екран на дисплея, а след това и металната пластина която го държи.(При някои модели дисплей може да бъде нужно да изрежете малко от пластината от ляво и дясно за да може всички диоди да светят в плексигласа.) Самите диоди прикрепих с горещ силикон за платката.

Сега вече може да пробваме и самата подсветка.

О чудо! Работи! Остава да го монтираме в кутията и да видим как ще стой.

Забелязва се съвсем леко намаляване на светлината на подсветката към средата, но на общия фон това въобще не се забелязва ако не се вгледате съвсем внимателно.

 

Статията е взета и преведена от: www.casemods.ru

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here