Да изведем бутон за скрития ни CD-Rom

Имате “прикрито” CD-устройство и ви е писнало да го отваряряте софтуерно?

Този мод ще ви осигури бутон за CD-устройство който ще ви спести това и няма да наруши красотата на “скритото” ви устройство.

Това, което ще ви трябва, за да изпълните мода са:
– Жици, които аз взех от един стар, неработещ 92 милиметров вентилатор
– Ел. Ключ (копче), което можете да намерите в най–близкия магазин за електроника.
– CD ROM, който ще модвате
– Поялник

На горната снимка можете да видите горната част на платката на CD-то. За съжаление на това устройство ключето не е прекарано отдолу, ами е запоено доста нагоре. Това означава, че няма стърчащи кабелчета, за които да запоим новото ключе. Това не е чак такъв проблем, но запояването ще е по-трудно, защото ще трябва да запояваме на самата платка.

На горната снимка севиждат стърчашите крачета, за които беше запоено старото ключе, което просто изтръгнах с клещи. Това ще ни даде повече пространство за запояването на новото ключе. Можете да забележите, че има 4 контактни крачета. Двете, които са към ръба на платката са поставени, за да държат ключето на място и не служат за нищо друго – през тях не минават импуллси. Това означава, че новите жички ще запоим на двете вътрешни крачета.

Прекарайте кабелите през отвора на устройството (на снимката горе), а ако няма такъв не е проблем да си прoбиете сами.

Запоете жиците за ключето.

Вече можете да поставите копчето където искате в кутията си. Аз избрах най–удобното място – точно отпред. Дрелка с точния свредел би ви свършила перфектна работа, за да пробиете дупка за копчето там, където желаете да го поставите.

Направих същия мод на друг CD-ROM, но той имаше кабелчета, излизащи от платката и работата беше доста по–лесна. На долната снимка виждате как изглежда вече запоено.

На това устройство крачетата към ръба на платката носят импулсите, но всяко устройство е различно и ще ви се наложи да проверите кои крачета трябва да запоите.

Ами това е! Вече имате външно копче за вашето „скрито“ устройство. Сложете го отново в компютъра, свържете кабелите и се радвайте на новото си произведение!

Приятно MOD-ване

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here