Украшение за бюро – нощна лампа

На няколко пъти са ме питали как да си направим нощна лампа, която да си сменя цветовете. Един ден реших да си направя нещо – не точно нощна лампа, а украшение за бюрото.

Оказа се, че работи на същия принцип и затова написах това ръководство. Този метод може да се използва както за осветяване на вътрешностите на компютъра, така и като вид настолна играчка. 🙂

Аз използвах трицветен диод, с идеята да работи на принципа на дъгата. И така щеше да се получи по-интересно, защото цветовата гама нямаше да зависи от броя на диодите, с които разполагам/разполагате.

Нека първо разгледаже трицветния диод. На него има 4 крачета: общ (+) и 3 крачета за трите цвята. Когато пуснете тока и сменяте крачетата, то диода ще свети или в зелено, или в синьо, или в червено.Ако в магазините не можете да намерите трицветни диоди, то тогава можете да си купите три диода в различни цветове и за запоите крачетата им заедно. Тогава ефекта на дъгата пак може да бъде постигнат. Когато се слеят трите цвята ще се получи нов, а отделно от това можете да регулирате и яркостта на отделните диоди, за да получавате най-различни разцветки.

Регулирането на яркостта ще става посредством променливи резистори, всеки от които ще е запоен за някое от крачетата на диода, които отговарят за цвета.

При завъртне по часовниковата стрелка на всеки един от контролерите на резисторите яркостта на дадения диод ще се увеличава и така ще могат да бъдат постигнати стотици разцветки.

Купих си една пластмастова кутийка, достатъчно голяма, за да побере три променливи резистора и бутоните за включване и изключване на отделните диоди.

Що се отнася до захранването… то можете да ползвате или от някой молекс, или USB кабел, или както е в моя случай – със старо зарядно от телефон. Аз препоръчвам да използвате старо зарядно, защото така цялата конструкция ще може да се мести наляво-надясно и ще може да се ползва като ‘нощна лампа’. Повечето диоди са на 3V, така че дори няма да е необходимо да слагате допълнителни резистори.

Когато сме готови със закрепването на променливите резистори ще трябва да уплътним всички дупки и процепи, както и да изолираме всеки един кабел.

Ето как изглежда готовия контролер за цветове:

Трябва да направим поставка за диодите. Аз взех капачка от минерална вода и направих нужните дупки за диодите.

А освен това трябва да се направи и нещо, което все пак да пречупва и събира светлината на трите диода на едно място. Можете и сами да си го направите от плексиглас. Аз си купих куб 30х30х30 и го дообработих. Просто кубичната форма не беше правилната. Затова изрязъх куба така, че от едната страна да има триъгълници, а от другата квадрати. По този начин светлината се събираше точно както трябва и цветовете се смесваха равномерно.

Когато завърших подготовката на нашия куб, трябваше да му измисля приспособление, което да разпръсква във всички посоки, вече поетата светлина. Съжелявам, че ще ви разочаровам, но имах някаква пластмасова топка от една декоративна играчка и използвах нея. Ако вие нямате – най-лесния начин е да използвате някоя от топките за коледна украса на елхите. Желателно е да е бяла и отгоре да Я минете един-два пъти с шкурка, за да разпръсква светлината във всички посоки.

Ето и завършената лампа, както и няколо от цветовете, които получих:

Автор: Archangel
Превод: Poltargaista

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here