BatMat® по-добрият мауспад

Предстои да ви представя един по-различен мауспад с подсветка, базиран на „IceMat®“, но с по-лоша движеща повърхност.

Накратко, ще са ви нужни: Парче матирано стъкло с размер според нуждите и същото по размер плексиглас. „Mouseskates“ за мишката(ако нямате оригинални такива, може да залепите тиксо на крачетата на вашата мишка). 7 диода (сини?) + съпротивление 28 Ома. Ключе за ел. верига. USB кабел(за принтер). Спрей. 4 болта + 4 гайки. Шкурка 1000, 1500, 2000. Тиксо. Подходящо лого.

 

Нужни инструменти: дремел, клещи секачки, електричарски клещи, поялник, пистолет за топло лепило, макетно ножче, отвертка, трупче за шкурките

 

Като цяло, процесът на работа ще го разделя на 5 части

 

Част 1:Обработване на стъклото и превръщането му в добра движеща повърхност.
За съклото…моето е с размер 240х320х4мм. Попринцип 4мм са достатачна дебелина, а размера си го определете сами, НО имайте в предвид, че стъклото ще се пробива, а за дупките са нужни 3см от краищата.
Та вземате парче МАТИРАНО(без фискаж) стъкло с пробити дупки на равно разстояние от ъглите(3см) и го слагате на масата. След това го минавате с водна шкурка 1000 (шкурката я топите в вода и шкурите, докато не започе да излзиа тъмносива течност, тогава топите и пак шкурите…докато не свърши шкурката на трупчето). Повтаряте упражнението с шкурка 1500 и след това повтаряте упражнението два пъти с шкурка 2000. Трябва да се получи матирано съкло, което при допир не си нарушава матът.(нямам подготвен снимков материал, за което съжалявам)
След това вземате стъклото и го разграфявате по диагонали и средни остсечки.
След това си принтирате на лист хария предварително избраното от вас лого (аз избрах това на Батман, понеже е красиво, а и е лесно за работа)
Залепяте логото върху стъклото, от нематираната страна, с тиксо, както също облепяте останалата част на стъклото(иначе и тя ще се боядиса от спрея)
След това изрязвате логото с помоща на макетно ножче
Досещате се, че следва пръскане със спрея  Нанася се един слой, като той трябва да е толкова тънък, че да не се получава огледална повърхност. След 10-20 минути се нанася още един слой и така докато не нанесете три слоя спрей върху стъклото. Ще получите логото, но с някои дефекти встрани. За да остраните „вредителите“ вземете изрязаната част от хартията и я нанесете така, както искате да стои логото. След това нежно с разредител, напоен на клечка за уши, отстранете допълнителния материал.
Като резултат трябва да получите товa
Забележка по първа част: Не се притеснявайте ако имате проблем с логото. Моето е сравнително лесно, но въпреки всичко се получи чак от четвъртия опит. Имайте смелоста да пробвате. Всяка трудност с която се сблъскате и се справите сами ще ви е в полза.

Част 2:Подготвяне на основата на подсветката.
За основата…Ще ползвам парче плексиглас, в центъра на който ще сложа светодиоди, които да осветяват „отвърре навън“
Плексигласа, който ползвам, е 2мм(понеже такъв имах подръка), но е желателно да използвате 3мм, тъй като такава е дебелината на светодиодите, които ще изпозлвам.
Като начало ще изрежа нужното ми парче плескиглас. За целта позлвам дремела.
След като изрязах необходимото парче, трябва да ошлайфам ъглите. Отново ползвам дремела, този път с борче
Тъй като плексигласът има това кофти свойство да се топи, когато се обработва, се налага да ошлайфам ъглите отново. Този път с шкурка 180 и след това с 320(водна). Като резултат се получават гладки ъгли и все пак с неравности
Забележка част 2-1 – 2-3: Всичко това го пропускате ако плексигласът ви е изрязан на лазер…ех колко е лесен живота

Следва да пробием „гнездо“ за светодиодите.
Очертавам нужните елементи в центъра на парчето плексиглас…
…и действам с дремела
Част 3:Надписът
В тази стъпка ще гравирам надпис на плескигласа, който ще „свети“ при включена подсветка.
Познатият ни метод (добре ще го опознаете докато стигнете дотука ) с „отррязването“ на символи/елементи, от тиксо. Този път залепяте един слой тиксо, и отгорему залепяте надписа. Първо изрязвате вътрешноста на буквите (бялото на картинката) а после карате по самите контури.
След като отрежете всичко, трябва от долния слой тиксо свободно да отделите букви, каквито отрязахте от хартията. Тяхната вътрешност ще седи на плексигласа. Вземате дремела, подходящо борче за него и…започвате да гравирате. Не трябва да натискате много, но трябва да не засягате вътрешноста на буквите. Също не трябва едва-едва да гравирате. Трябва от време да време да поглеждате повърхноста под малък ъгъл и да видите къде има гладки места…
…докато не получите нещо такова (матиран надпис)
Част 4:Нека бъде светлина
Тук ще поставя светодиодите на мястото им и ще ги захраня с 5-те волта на USB-то.
Първо ще взема всеки един светодиод и от тази форма
Ще го превърна в тази (иначе казано, ще го ошлайфам да придобие сечение на квадрат, а не на окръжност. За целта ползвам шкурка 180)
След това капвам малко топло лепило във всяка една дупка, слагам светодиодите (7 на брой. Липсва този, който свети към главата на прилепа) и ги свързавам успоредно)
Питате се къде е съпротивлението? Ето аз къде го сложих 
Червеният кабел са 5-те волта от USB-то(тук трябва да обясня, че взимате USB кабела и го режете, след това изкарвате от него червения и черния кабел. Червеният е +5Волта(+), а черният е Минус(-).), който свързвате от едната страна на ключето. От другата има 2х56 Ома успоредно свързани, за които е свързан захранващият светодиодите кабел (+). Черният кабел е свързан с (-) от веригата на светодиодите.

Част 5:Финализиране
Сглобявате стъклото с подсветката посредством болтовете (аз позлвам 4М)
и после включвате
Благодаря за вниманието, както и на всеки който ми е помогнал или не ми е попречил да излъня този наглед лесен мод.

Автор : Zabluden

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here