Apocy’s Water

След много време и средства най сетне завърших проекта си, който започна от една простичка идея и тя беше – „Защо не се направи водно на което резервоара се намира в радиатора“.

Та като го пообмислих, стигнах до заключението да се направи радиатор от медна тръба, която да има формата на квадратна спирала и в тази спирала да се намира самият радиатор. След като направих няколко неуспешни радиатора, използвайки мека медна тръба да я огъвам, минах на друг вариант – да използвам твърда права медна тръба Фи12, но тя да е нарязана на малки парчета по 11 и 12 см. За ъглите купих колена и първоначално пробвах със запояване, но като видях че за 2 пръстена ми отне около 6 часа работа и ставаше грозно го зарязах. Започнах да търся друг начин да свържа колената с парчетата и там Adler (Павел) ми даде едно лепило (Bison Epoxy Metal), което свърши ИДЕАЛНА работа. В последствие ето от тук се започна:

След това започнах малко по малко да сглобявам пръстените и да градя радиатора. След като сглобих няколко пръстена радиатора, радиаторът започна да добива желаната форма:

След като видях горе долу какви трябва да са границите на резервоара, започнах да правя и него. Направих чертежите на аутокад като идеята ми беше да е кубче 10х10х10 см. GreyLord (Ники) ми намери материала и го изряза. Но аз исках освен да е обикновено кубче, да може да изолира шума от помпата и вибрациите й, за това вътрешната страна на резервоара я облепих с гумена изолация. В крайна сметка се получи това:

Единият щуцер е за помпата, другият – за вливане на водата от ПЦ-то в резервоара, а 3-тият е за пълнене на резервоара.
Ето и снимка още преди да е готов радиаторът, принципа на самото водно:

Едната перка духа към радиатора, а другата изкарва въздуха. И двете перки реших да са ТТ Thunderblade 120мм, защото имат 79 CFM въздушен поток и са прилично тихи за този поток.
След като завърших радиатора, облепих външната страна на резервоара, за да мога да огранича въздуха от вентилаторите да отива само към радиатора. След това използвах медна тел от силов кабел и я намотах около радиатора, за да служи вместо ребра и за да застопори резервоара:

Ето и всички материали, които ще използвам до завършването на водното:

 

Това, което оставаше да направя бе да сглобя кутията и да направя ел. веригата. Там ми помогна Bots’ Revenge (Стефан), който свърза диодите и вентилаторите към ключетата и ми помогна за кабела, който ще е връзката към ПЦ-то. Използвах петцветни диоди с 4 различни редуващи се режима на светене. В крайна сметка кутията беше наполовина готова и веригата напълно:

 

След като сложих и радиатора в кутията, исках едната страна да е „падаща“, за да мога да го отварям и да го човъркам по-натам и за това използвах панти. Сложих зелени маркучи, които са по мое мнение най-доброто решение за водно (но излизат много солено) и водното започна да добива вид:

Останаха ми само няколко детайла, които да оправя и да залепя и горния капак. След като всичко свърши, ето и крайният му вид:

А ето го и като е пуснато:

Тестовете, които му направих са следните:
на 7 волта при макс натоварване (1 час прайм) 47.5 градуса
на 12 волта при макс натоварване (1 час прайм) 45 градуса
на айдъл при 7 волта 40 градуса
на айдъл при 12 волта 38 градуса
Единственото сравнение, което мога да направя е със SWC-то ми:
на 7 волта при макс натоварване (1 час прайм) 49 градуса
на 12 волта при макс натоварване (1 час прайм) 46 градуса
айдъл на 7 – 40.5 градуса
айдъл на 12 – 38 градуса
За съжаление процесора ми е пред смърт (до 2 месеца ще е мъртъв), за това и градусите са в повечко, пък и май и датчикът ми е заминал некъв да пийне нещо.
В крайна сметка водното като цяло е с размери 22х21х20 см, на 7 волта е много тихо, на 12 си е шумничко. Недостатък е, че помпата не се пуска с ПЦ-то, а трябва да се пуска ръчно. Пълненето е малко мъка, но затова пък веднъж като се напълни водата не се изпарява, защото е херматизирано и дори да го обърнете, не може да потече нищо. Като му се махнат маркучите от щуцерите също не потича дори да е пълно, което го прави много удобно за махане от ПЦ-то и слагане.

Ето и архив с всички снимки и клипче:
Благодаря на ADLER, който направи това възможно! Без теб човече това щеше да ми остане само идея. Благодаря на GreyLord, който ми изряза и осигури всички материали за кутията и резервоара. Благодаря на Sugar4o който през цялото време ми даваше идеи и ме покрапяше и ми осигури половината от материалите за водното! Благодаря на Bots’ Revenge за помоща около ел. часта, без теб нямаше да свети така ман, 10х. И благодаря на всички останали които през това време по един или друг начин ми помогнаха и насочиха!

 

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here