Алкохолна кутия

Най-добрия студентски и ученически трик виждан някога – перфектния метод за криене на алкохол.

Тъй като започнаха семестрите и учебните занятия, а ние всички знаем какво се прави там – пие се, сме ви подготвили добър мод, който умело да прикрие вашата пиячка без да всява дори и грам подозрение.

Нека се извиня предварително, че снимките не са с перфектно качество. Също така да спомена, че ModsBG не толерира употребата на алкохол от малолетни!!! Запомнете, че това се прави само от професионалисти… модването имам впредвид.

Целия мод се крепи на части, които се търкаляха из квартирата. Нямах AT кутия, но ‘съкилийника’ ми имаше. Беше Я съсипал почти изцяло, но след кратко поправяне успях да Я върна в приличен вид. Кутията, която ползвам е Dell Dimensions XPS, защото в нея има достатъчни свободно място.


Първата стъпка е да премахнем всичките ненужни части от кутията. Най-напред аз махнах всичките 5″ държачи, като запазих най-горния, за да поставя там CD-ROM-а (единствения работещ компонент в компютъра). След като ги нямаше държачите се заех да залепя с топъл силикон 5″ панелчета заедно. Това се прави с цел, ако някоя от бутилките ги удари да не изкочат от кутията.


След това реших да разделя кутията на два реда – все пак е Big Tower и ще има достатъчно място. За целта използвах металните пластини от 5″ държачи.

С това почти приключихме работата по интериора на кутията. Сега идва ред на външната част. Все пак трябва да направим така, че кутията да изглежда като работещ компютър.

Съберете малко PCI/ISA карти и отрежете задната им част. Носете маска, защото не ви препоръчвам да дишате гадориите, които се отделят, докато режете. Когато поставите картите по местата им ще създадем илюзията, че има нещо работещо в кутията.

Дойде ред на най-трудната част от целия мод! Моля ви не продължавайте нататък, ако поне веднъж досега не сте правили нещо подобно или не сте на ‘ти’ с електрониката.

Необходими материали:

Резистори:

 • 220 ohm X 3;
 • 360 ohm;
 • 1k ohm;
 • 3k ohm;
 • 5k ohm;
 • 8.2k ohm;
 • 10k ohm;
 • 15k ohm;

Уверете се, че всички резистори са с точност до 5% (последния цвят от цветния код на резистора трябва да е златен).

Кондензатори:

 • 4.7 uf;
 • 47 uf;
 • 100 uf;

Потенциометри:

 • 10k ohm;
 • 20k ohm;
 • 30k ohm;

Вземете потенциометри с .25 W толеранс и всичко ще бъде наред.

ICs:

 • 555 timer IC X 3;
 • 7400 digital logic IC (AND gates);
 • 7486 digital logic IC (XOR gates);

Други материали:

 • Поялник;
 • Припой;
 • Кабел;
 • Сокети за ICS;
 • Molex conector;
 • AT или ATX захранване (или друго с 5V капацитет);
 • Платка (не е задължителна, но ще направи живота ви прибилзително 8.4 X 10^42 по-лесен. :);

Важни линкове:

 • http://www.williamson-labs.com/480_555.htm – информация за 555;
  http://www.questlink.com – от тук намерих data sheet-овете, които ми трябваха;
  http://www.fairchildsemi.com/ds/DM/DM7400.pdf – Data Sheet за 7400 IC;
  http://www-s.ti.com/sc/psheets/sdls124/sdls124.pdf – Data sheet за 7486 IC;
  http://www.fairchildsemi.com/ds/NE/NE555.pdf – Data sheet за 555 IC таймер;

Може да имате проблеми с отварянето на някой от тях. Не се притеснявайте Datasheeto-овете са по-… ще ви трябват само ако искате допълнителна информация върху чипа. Също така аз копирах и промених pinout-овете от тези datasheet-ове.

Кликнете върху снимките за по-голям размер.

Всичко го има в първия сайт от посочените по-горе, но съм се постарал да включа всичко необходимо в тази статия. 555 е IC, който генерира вълни с честота, която се определя от резисторите и кондензаторите, които са във веригата. Ако искате да знаете, формулата е  f=1.44/[{Ra+2Rb}*c].

Pinouts:

7400 Pinout:

7486 Pinout:

А сега бързи и мръсни стъпки:

 1. Проверете дали захранваето ви може да предостави 5V. Ако не е в рамките на +- 0.2V (т.е. 4.8/5.2) значи не може да го полвате.
 2. Сглобете първата 555 времева верига според схемата. Първата верига е най-отгоре на схемата, втората е по средата, а третата е най-долу.
 3. Проверете веригата.
 4. Сглобете втората 555 верига по схемата. Тя е различна от първата!
 5. Проверете втората верига.
 6. Сглобете третата 555 времева верига.
 7. Проверете третата верига.
 8. Подгответе IC логиката като добавите захранване и заземяване към всяка. Захранването трябва да бъде свързано към пин 14 и на двете IC, а земята с пин 7. Вижте снимките по-горе, за да добиете по-ясна представа.
 9. Свържете изхода на таймер 1 и изхода на таймер 2 към входа на първия XOR порт.
 10. Свържете изхода на таймер 2 и изхода на таймер 3 към входа на втория XOR порт.
 11. Свържете изходите на XOR порта към входовете на AND порта.
 12. Изхода на AND порта е вашия краен изход. Изхода е положителния терминал за управление на LED. Препоръчвам да се постави 220 oHm резистор последователно с няколко LED-а, за да се предотвратят сривове на устройството. Негативния терминал е земя.
 13. Прикрепете друг резистор към позитивната мощност. Това е положителния изход за вашия LED. Негативния терминал е земя.
 14. Свържете захранването.

Вижте графиката, за да добиете по-ясна представа.

Кликнете върху снимката за по-голям размер.

Съвети:

Сглобявайте нещата едно по едно и ако е възможно първо направете макет, който не се нуждае от запояване. Най-лошото, което може да стане е да запоявате три часа и накрая, когато включите устройството то да не прави нищо. Дори и да не можете да се справите с такъв макет, то поне можете да тествате в процеса на работа. Съветвам ви да направите една 555 верига, към която да свържете серия LED-ове с необходимите резистори, за да следите за проблеми.

За съжаление, друго, което може да се обърка освен, че може да сте оплели някой грешен кабел, е че може да сте изпържили вашата 555 верига. Те са много чувствителни и трябва наистина да внимавате с тях. Проверявайте внимателно всички стойности и захранването!

Когато всичките 555 вериги работят е време за логиката на портовете. Помнете, че IC също са много чувствителни. Няма много какво да се каже. Уверете се, че проверявате всичко по няколко пъти и бъдете нащрек. Това са зони, за които няма много проучвания и е възможно да изникнат и други проблеми, които не са споменати тук.

Ако всичко е наред то тази верига би трябвало да даде доста добри вибрации подобни на HDD вибрациите, дори и без допълнителни настройки. Ще можете да кажете, че веригата работи добре ако LED-а премигва за 1-3 секунди, изключва се за 1-2 и после пак се включва за 1-3… Както казах.. Не е напълно на случаен принцип, но лесно може да се обърка с HDD активност. Просто трябва да настроите потенциоемтрите на 555 веригите да създават случаен сигнал. На мен ми отне час или два да намеря комбинация, която да работи добре. Интересното беше, че когато нагласих честотата на много ниска – ‘случайността’ намаля, а когато я нагласих на много висока – ‘случайността’ също намаля. Това ме кара да мисля, че средните стойности на честотата са най-добри за постигане на случаен принцип на трептения. Все пак се чувствайте свободни да експериментирате, но не правете нищо перманентно с експериментален дизайн! 🙂

* За да тествате вашата ICS логика, просто свържете захранването и земята към IC, добавете последвателно свързани LED с резистори и свържете това към изхода на порта. После пробвайте всички комбинации на високи и ниски (има само 4 варианта, така че не се притеснявайте) и се уверете, че веригата се държи както трябва. Ако не сте ме разбрали, има таблици за всеки порт на datasheeto-овете за IC.

Финалния продукт не изглежда нищо особенно, нали!? Мога да ви уверя, че успява да заблуди абсолютно всеки, който влезе в стаята ми, че това е просто поредния компютър.

Когато веригата е готова трябва просто да свържете диодите на предния панел към веригата и да добавите мощност и земя към молекс, а него да свържете към захранването. Добавянето на вентилатор също не е лоша идея – все пак ще държи охладен вашия алкохол.

И отново да спомена, че не толерираме употребата на алкохол от малолетни. Този мод е направен от едни по-големи батковци, които просто имат повечко свободно време. 🙂

Източник: GideonTech

За въпроси, коментари и предложения – нашия форум е на Ваше разположение!

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here