Акумулаторни батерии – струва ли си да се ползват и къде?

презареждаеми батерии

В днешно време акумулаторните батерии вече не са някакъв непосилен за бюджета лукс (някои им викат зарядни батерии, но това наименование е грешно). Необходимостта от батерии вече е част от ежедневието ни и затова ако успеем да спестим част от похарчените за тях пари ще бъде добре за семейния бюджет.

По-голямата част от домашната електроника работи с батерии тип АА и ААА (иначе казано, два пъти А и три пъти А). Именно такива акумулаторни батерии могат да бъдат закупени оттук за около 2 лв бройката (качествени са, дори и евтините), като аз ги зареждам с такова зарядно.

Едно от нещата които трябва да знаете за акумулаторните батерии е, че тяхното работно напрежение е 1,2 волта (за разлика от алкалните, чиито работно напрежение е 1,5V). Този фактор не е за пренебрегване, понеже ако смятате да използвате батериите за захранване на уреди които изискват голяма моментна консумация, изходната мощност на тези уреди ще е по-малка, ако са захранени с батерии с напрежение 1,2 волта.

Това може да се получи, ако използвате акумулаторни батерии за захранване на фенерче например. Тогава фенерчето ще свети забележимо по-слабо (все пак разликата е 0,3 волта на батерия, която в процентно изражение спрямо 1,5 не е никак малка – отделно то едва ли се захранва само от една батерия).

Друг пример е захранването на някаква радиостанция или уоки-токи. Тогава изходната мощност ще е много по-малка. Ако се захранва с четири акумулаторни батерии по 1,2 волта, то ние губим 4 по 0,3 волта или иначе казано 1,2 волта. От това следва че като изходна мощност, четири батерии от 1,5 волта се равняват на пет акумулаторни батерии по 1,2 волта.

Обаче ако смятаме да ги използваме за захранване на не толкова гладни за енергия уреди, то акумулаторните батерии са просто съвършеното решение. С тях без проблем можем да захранваме часовници, радиоприемници, апарати за мерене на кръвно налягане, тримери за коса, дистанционни и още много други приложения.

За да можем да зареждаме изтощените акумулаторни батерии се нуждаем от зарядно за акумулаторни батерии.

Лично аз използвам най-евтиния вариант на такова, а именно зарядно което се захранва от USB (ползвам го защото е елементарно, малко, леко и май-вече е евтино – около 2 долара). Можете просто да го включите в USB порта на вашия настолен компютър или лаптоп и да си заредите батериите, но това определено не е най-добрата идея.

По-доброто решение е да си купите адаптер за 220 волта с USB букса (струва по малко от долар в Ebay). Така ще се предпазите от евентуално изпушване на USB портовете на вашия компютър (все пак консумацията на ток е много голяма и порта може да не устиска). Не забравяйте, че ползвайки акумулаторни батерии, вие спомагате за опазването на чистотата на планетата (все пак тези батерии служат дълго време и не ги изхвърляте, когато се изтощят).

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here