7-сегментов температурен дисплей

17

Виж

Колко пъти сте се чудили : „Какво мога да направя с този стар дисплей за Mhz?” ? Това са дефакто дисплеи от 7 сегмента. 7 сегмента тоест има 7 части които да оформят знак от 0 до 9 или дори някои букви като A b L и h.Ако те все още функционират, тоест всички 7 сегмента светват когато се пусне, значи може да го ползваме за модване.Можем да ги ползваме като температурен дисплей, за натоварване на процесора или дори ползване на РАМ памет.В зависимост от това колко дисплея можете да намерите, и познанията си за РС интерфейсовете, можете да направите почти всичко, с леки ограничения естествено.
Това е сравнително лесен проект за хардуеърни дисплеи, в сравнение с използване на LCD или VFD-та.За тези от вас които ползват LCD или VFD-та, не мислим че ще използвате този мод,но за останалите това може да е евтин и ефективен проект, стига да имате свободен паралелен порт.
Ще направим 3-цифрен дисплей използвайки 3 7-сегментни контролера през паралелния порт.
Части:
·      2 MC14511B драивъра
·      16-470ом  0,25W резистори
·      Мъжки паралелен порт, и кабел от принтер.
·      Универсална платка
·      кабел
·      поялник и консумативи
·      умения с поялника (това за съжаление не го продават в магазините)

1

Бележка:
Катод (-) / Анод (+)
Възможно е вече да имате 7-сегментов дисплей от някое старо РС или от нещо друго, за това ще използваме него вместо да купуваме.Но преди да го използваме трябва да разберем дали е общ катоден дисплей.
Всички 7-сегментни дисплей идват в два варианта : Общи Анодни и Общи Катодни.При общите андодните типове всички сегменти ползват един аноден пин, тоест има 7 катода и 1 анод.Представете си все едно свързвате (+) крачетата на седем ЛЕД-та в едно.При общия катоден дисплей е обратното, тоест има 7 анода и 1 катод.
Ето как да разберете какъв дисплей имате:
Трябва ни 5В захранване (просто използвайте червения и черния кабел на някой молекс).
Свържете 470ом резистора за червения кабел така че да не изгорим някой сегмент. После сложете черния кабел върху някой от пиновете и почнете да мърдате червения кабел по другите пинове. Ако не светнат всички сегменти, променете мястото на черния кабел, и почнете да местите червения от пин на пин.Правете така докато всички сегменти светнат, като черния кабел е в 1 пин, а червения е минал през всички останали.След като един кабел работи като земя (катода), знам че е 7 сегментен дисплей с общ катод.Ако не светнат всичките сегменти, пробвайте същото, но червения кабел да е на 1 пин, а да местите черния по другите. Ако и така не стане съжалявам, но имате развален сегмент.

Сега вземете кабела за принтера и махнете капачето на буксата която влиза в самия принтер.Ще видите един куп кабели.

2

Срежете всички кабели, колкото се може по близо до конектора.

3

Сега трябва да разберем кои кабели отговарят на кои пинове.
Използвайте пинове:
1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 16 – 25
Аз махнах капачето от конектора който влиза в паралелния порт за да видя кабелите. Тъй като има много цветове е по добре да ползвате и тестер за да проверявате постянно, защото има цветове които се повтарят.

4

След като сте отделили кабелите ви препоръчвам да ги сложите в термошлаух, и да ги затворите. Внимавайте те да не се докосват един-друг защото може да стане късо.
Не бихте искали да срежете неизползваните кабели, тъй като може винаги да се използват, поради простата причина че този проект може винаги да се доразвива.Не режете никакви кабели от паралелния порт. С това сме приготвили принтерния кабел.

5

И така време е да запояваме!Ето я схемата:

схема

Бих искал да кажа че това не е платката която търсех, така че може да не взимате като моята.По-добре да си вземете прототипна перфорирана латка.

7

Запоете 4551-ците:

8

Запоете резисторите които отиват към дисплея:

9

Свържете плюса на 4511 с пинове 3 – 4 – 16.  Свържете заедно плюсовите пинове.Сега направете същото и с минусовите пин 5 – 8 .

12

Запоете жиците на кабелния принтер към 4511-цата:

13

Запоете кабелите които отиват към дисплея:

14

Сега имаме 3 дисплея разделени, залепих ги заедно със лепило.

15

16

Направих кутия във същия цвят като кутията, мишката и клавиатурата ми.
Направих дупка за кабела, и сега е време да направя дупка и за дисплейте.

17

И последната стъпка е да запоим дисплея.  Малко по-горе обясних как се определя кой пин кой сегмент захранва, но сега проветете и точно кой пин на кой сегмент отговаря.

18

И ето финалния продукт!Естествено платката влиза в кутията, но тук съм извадил всичко за да ви го покажа.Вижда се бледо защото светкавицата на апарата ми е прекалено силна, но се вижда температурата на процесора ми.

19

Можете да го поставите зад 5,25” панел стига да искате.

20

Що се отнася до данните които можеда бъдат показани, те са практиче   ски всичко което варира от 0-199. Първото което ми идва на ум е температурата на процесора.От 0-100 в Целзий (макар че температура от 100С би причинила големи щети, така че такива цифри дори не ви трябват.ЦПУ и РАМ трябва да са само до 100 тъй като те са в проценти.
Що се отнася до това как да вземем тези стойности, това зависи от това. В нашата версия ние използвахме Motherboard Monitor която следи температурата и ползването на процесора и паметта.МБМ има споделена памет, която е правена на различни програмни езици, така че можете да си напишете програма по избор.Единственото нещо което се иска е МБМ да работи, за да може да приемаме данните за температура и ползване.Можете дори да си напишете собствен модул който да взима данните от БИОС-а ви.Но з сега ще използваме МБМ, след като повечето от нас я ползват.
И още едно нещо.Модула за споделена памет на МБМ работи с версии 5,2 или по ниска.

Използване на софтуеъра

21

Нашия софт е сравнително простичък.Но отново казвам МБМ трябва работи, или дисплея няма да работи.Просто си изберете режим и сложете интервал на обновяване.Стойностите са в секунди, но са зависими и от стойностите на МБМ, така че ако го нагласите на 10 секунди а програмката на 1 няма да има ефект.
Статията е взета от www.gideontech.com

Въпроси и коментари по темата в нашия форум ТУК

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here