Реставрация на Елка 50

В тази статия ще видите накратко как върнах към нов живот архаичният калкулатор – Елка 50.

Случайно от един приятел ми попаднаха два броя стари, овехтяли, и неработещи Елка 50.

Връхлетян от мисли за ценни и редки компоненти, бързо приготвих инструментите и почти да обезкостя старите машинки. В този момент баща ми се появи, и подхвърли, че вероятно може да има някакъв живец все още в тях. Решен да проверя веднага, отворих ги и свързах 220V напрежение(защото те на такова работят!). В този момент какво да видя, едната от тях тържествено показа „0“ на първият си лапмпов 7 сегментен индикатор (всъщност те ми се видяха ценни в самото начало). Ето как изглежда:

В този момент ме озари мисълта да реставрирам „калкулаторчето“ (тежащо почти 2 кг. с трансформатор на 3 напрежения). Втората нямаше живот в нея и набързо я уредих като донор.

На тази която работеше, имаше два изгорели лампови индикатора, които взех от донора. Сложих и липващите бутони и някои други вътрешни елементи, които бяха по-запазени на донора.

Запоих всичко, мушнах щепсела в контакта и – IT’S ALIVE!!!

Пробвах я и видях, че работи съвсем коректно. Външният вид обаче не ми допадаше. Реших да прибегна към малко козметика. Вдъхнових се от цвета на донора и я боядисах червена.

След това боядисах и черните части:

Да не си помислите, че е добре само на външен вид. В действие тук.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here