Оптимизация на HDD – как и защо?

alt

Няма начин всеки от вас да няма по един HDD или поне да е имал и да е искал да изцеди максимума от него.

Както всеки вид начин и технология за съхранение и HDD дисковете си имат нужда от поддръжка. Като започнем от форматиране и дефрагментиране и стигнем до поправяне на лоши сектори.

Вижте също: Как да изберем качествен SSD?

При форматирането, реално погледнато просто ще почистите диска си от всичко налично – все едно да изчистите колата. Тя няма да върви по-бързо, но ще за известно време ще е по-добре в някой отношения — чистота, мирис и прочее.
Пък и кой нормален човек, ще си форматира диска всеки месец и ще си разнася информацията по флашки и външни дискове? Не е невъзможно, но е прекалено досадно за правене и просто няма смисъл.
HDD optimization трябва да се прави правилно.

Дефрагментирането вече е друго нещо. Когато записвате нещо по диска си — картинка, песен, филм и прочее, диска си прави пътеки, по които по-бързо да достига до някой файлове. Когато дефрагментирате, вие изтривате тези пътеки, които вече са претоварени и могат да навредят на самия диск. Може да ви се струва малко странно, ако не сте го разбрали, може да прегледате нашата секция — HDD. Хубаво е да се прави веднъж седмично, което може да удължи живота на диска ви с още няколко години (зависи какво натоварване му давате).

Програми за поправка на лоши сектори. Оптимизацията на HDD включва и това, но тук единственият проблем е, че отнема много време. Страшно много време. Колкото по-голям и стар диск имате с повече лоши сектори, толкова по-дълго време ще отнеме да се поправят. Да не говорим, че тези програми са дори използваеми от преносим диск или флашка, което значи, че трябва да заредите само програмата и няма да имате възможност да ползвате нищо от компютъра си, преди оптимизацията на HDD да завърши.
Може някой от вас да каже, че не всички са такива, но ако се замислите логично, докато вие си правите нещо на компютъра/лаптопа и програмата за оправяне на диска работи — колко време ще ви отнеме?
По-добре я оставете да си работи бавно и спокойно, но да знаете, че ще можете да върнете хард диска си поне на 90% ново състояние с правилните програми.

Всички тези методи (без форматирането) могат да бъдат много полезни за една оптимизацията на диска (HDD) всеки месец. Не е нужно да го правите всяка седмица, защото на HDD диска определено имате някаква информация и не си заслужава да я рискувате, макар, че почти не се случва да загубите информация при тези операции, ако внимавате малко, четете къде какво пише и как.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here