Dedicated (нает) сървър или VPS да изберете

избор на хостинг - нает сървър или VPS

Наетите сървъри (dedicated) и виртуалните частни сървъри (VPS) със сигурност не са първият избор по отношение на нуждите от уеб хостинг. Повечето хора започват със споделен хостинг и след това преминават евентуално към нещо по-мащабно, най-често управляван сървър (managed VPS). Въпреки това, дори когато имате дългогодишен опит със споделения хоби или бизнес хостинг, преминаването към наети сървъри и VPS може да бъде трудно.

Първата стъпка в тази трудност е да изберете правилните характеристики за наети сървъри и VPS за целта. През 2021 г. VPS и наетите сървъри не са стандартизирани опции на пазара – дори и при тях можете да избирате от различни варианти и конфигурации. Ако сте много далеч от темата, нашият съвет е да се обърнете към доказан уебхостинг доставчик, който може да ви консултира в избора.

Наети сървъри и VPS

В тази статия се опитваме да премахнем някои често срещани съмнения относно наетите сървъри и VPS решенията. Надяваме се, че това ще ви помогне да направите правилната стъпка в надграждането на сървърната инфраструктура за вашия сайт или блог.

Ще ви бъде полезно да разберете повече за наетите сървъри и VPS-ите, нали?

Наетият сървър се различава от споделения хостинг по това, че ресурсите на вашия сървър не се споделят. Когато закупите „свой“ нает сървър, ще получите специално заделена част от машината. Вие ще бъдете собственик за времето, за което плащате наема. В зависимост от вашите изисквания можете дори да инсталирате желаната операционна система на сървъра. Преди време наетите сървъри изискваха задълбочени познания за сървъра, но сега можете да си купите и наети управлявани сървъри.

VPS – виртуален частен сървър – е създаден, за да ви даде предимствата на специалните ресурси, без да плащате твърде много. В този случай обаче не получавате хардуер само за вас. Вместо това ресурсите ще ви бъдат предоставени чрез виртуално разпределение, оттам идва и името – сървърът се нарича Virtual Private Server. Сървърът е частен, но разпределението е виртуално. В сравнение с наетите сървъри, VPS е лесен за управление и не изисква много познания за управление на сървъра.

Сега, когато знаете основите, нека поговорим за потенциалните възможности?

Избор на наети сървъри

Ще имате следните критерии, когато става въпрос за избор на dedicated сървър.

Управляван или неуправляван

Наетите управлявани сървъри ви осигуряват допълнителен комфорт и ви предпазват от главоболие. Ако „купите“ хостинг с управляван сървър, вашият уеб хостинг доставчик ще се занимава с въпроси като сигурност, инсталация и поддръжка. Не е нужно да сте експерт в управлението на сървъра или мрежовото администриране. В една от тези идеални ситуации ще можете да започнете да използвате сървъра си, сякаш това е споделена уеб хостинг услуга, с която сте запознати – разбира се, с допълнителната мащабируемост и производителност.

Неуправляемите наети сървъри имат по-сложен „характер“ – ще ви бъде предоставена сървърната инфраструктура от уеб хост и трябва да се оправяте с останалото. Може да се наложи да назначите професионалист, който да се занимава със сървърни дейности и управление на мрежата. Както можете да се досетите, неуправляемите сървъри са полезно основно с възможността за кастъмизация според предпочитанията, наред с други функции. Можете да конфигурирате операционната система и други неща, ако искате да създадете нещо уникално по свой вкус.

Скорост, сигурност и производителност

Трябва също така да можете да избирате между нивото на скорост, сигурност и производителност, които уеб хост предлага. Всички тези неща са важни, но зависят главно от това, от какъв сървър се нуждаете. Ако искате да стартирате уебсайт, ще е достатъчен обикновен уеб сървър. Ако обаче имате работа с цялостно уеб приложение, трябва да предвидите доста повече ресурси.

Освен това трябва да вземете предвид аспекта на ценообразуването. Вместо да избирате изключително евтини опции, които компрометират качеството, трябва да изберете нещо премиум, което да осигурява най-висока производителност и достъпни цени. Също така трябва да се уверите, че системата може да поддържа ежедневния трафик и скорост.

Както споменахме по-горе, вие също имате възможност да изберете операционната система на сървъра, ако все още не е инсталирана конкретна дистрибуция.

Избор на VPS

В сравнение с наетите сървъри, има няколко начина за класифициране на виртуалните частни сървърни системи.

Управлявани и неуправляеми

Въпреки че получавате виртуален сървър, отново трябва да внимавате за управлението на сървърите. Както видяхме в случая с наетите сървъри, можете да изберете напълно управляван сървър или нещо неуправлявано. Възможно е също така да имате разширен контрол върху управлението на сървъра и допълнително удобство. Трябва също така да имате предвид, че управляваните VPS решения са по-скъпи.

Облачен или „традиционен“

Облачните сървъри обикновено предлагат разширена мащабируемост и надеждност. Същото може да се каже и за виртуалните частни сървъри в облака. Сега, когато става въпрос за избор на VPS, можете да изберете или традиционен сървър, или сървър, работещ в облак. Ако изберете втората опция, можете да се насладите на спестявания и по-добра гаранция за работно време, наред с други неща.

Можете също да изберете платформата, на която ще работи VPS. Докато значителен брой VPS решения са изградени върху Linux – различни дистрибуции, има моменти, когато се нуждаете и от VPS с Windows. Има и популярни платформи, като Azure на Microsoft, които може да искате да разгледате.

Както видяхме в предишния случай, трябва да разгледате количествените аспекти, като производителност, скорост и спецификации на сървъра. Въпреки че VPS решенията са по-мащабируеми от наетите сървъри, винаги е по-добре да имате допълнителни ресурси, отколкото да стигнете до блокиране по една или друга причина.

Отново трябва да оставите бюджета си да ръководи целия ви процес на вземане на решения. Винаги е добре да платите малко по-висока цена за надежден VPS, вместо да правите дългосрочни компромиси.

Обичам компютрите още от годините, когато на Правец 82 играехме CrossFire, Aztec и, ако нямаше флопи, сами пишехме "Лапни хапка". С времето компютрите се промениха, но удоволствието да се занимавам с техники - не. Вижте някои полезни теми - "Как да изберем SSD", "Избор на графичен таблет"

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here