SSD – всичко, което трябва да знаем

2
4646

Доскоро възприемани като скъпа прищявка, през 2017 SSD (Solid State Drive) дисковете са предпочитани от все повече хора, независимо дали става въпрос за вграждане в лаптоп или настролен компютър.

Цените на SSD-тата падат буквално с всеки изминал ден, и вече въпросът не е дали, а колко голям SSD да си купим.

В материала ще разгледаме 10-те най-добри SSD диска на българския пазар през 2017г. с техните характеристики, предимства и недостатъци, както и актуалната им цена.

Ако все още не сте запознати с предимствата на SSD, вижте тук, но в случай, вече сте сигурни че ви трябва SSD, вижте

Най-добрите SSD дискове за 2017г.

Актуални промоции на SSD през АПРИЛ

Модел

Интерфейс

Тип NAND памет

Гаранция

Цена

Samsung
960 PRO
PCIe Samsung
V-NAND
3 години Виж тук
Samsung
950 Pro
PCIe Samsung
V-NAND
5 години Виж тук
Intel
600p PCIe
PCIe Intel 20nm
128Gbit MLC
5 години Виж тук
Kingston
HyperX Predator
PCIe/M.2 Toshiba Toggle
A19 64Gbit
3 години Виж тук
Samsung
850 Pro
SATA Samsung
V-NAND
10 години Виж тук
Transcend
SSD370S
SATA Synchronous
MLC
3 години Виж тук
SanDisk
Extreme Pro
SATA SanDisk 2nd
Generation
10 години Виж тук
Crucial
MX300
SATA Micron 16nm
128Gbit MLC
3 години Виж тук
Samsung
850 Evo
SATA Samsung
V-NAND
5 години Виж тук
OCZ
Vector
SATA Toshiba NAND
flash memory
5 години Виж тук
Kingston
V300
SATA Micron 20nm
asynchronous
3 години Виж тук

SSD според обема / капацитета

SSD дисковете все още са със сравнително по-малък обем, отколкото HDD. Докато при вторите капацитет от 3-4TB и нагоре ни се струва съвсем в рамките на съвременните стандарти, през 2017 г. дори и 1TB SSD са скъпи за българския потребител.

На пазара в момента могат да се намерят SSD с обем от 30GB до 2TB. Линковете по-долу дават възможност да разледате актуалните цени на SSD в един от най-посещаваните онлайн магазини.

Евтини качествени SSD до 120GB SSD 256GB на добра цена SSD 512GB на добра цена SSD 1TB на добра цена

SSD над 1TB на добра цена

SSD според цената

Въпреки че през 2017 г. SSD са навлезли в голяма част от мобилните компютри и немалко настолни машини, средната цена на 1GB SSD спрямо същата за 1GB HDD е доста по-висока. Според ExtremeTech, 2018г. цената на 256GB SSD ще падне под цената на стандартен HDD, а за малките SSD това вече е факт и през 2017г.

Според цената си, SSD спадат в няколко основни групи, актуалните предложения от които може да видите на следните връзки:

Евтини качествени SSD до 100 лв Качествени SSD до 200 лв Най-добрите SSD до 500 лв Перфектни SSD до 1000 лв Наистина най-доброто SSD над 1000 лв с капацитет >= 1TB

 

Когато говорим за Solid State Drives, няма как да не отбележим основните

Предимства на SSD

SSD са по-бързи, по-безшумни, по-леки, по-пестеливи на енергия и по-неподатливи на удари и пренасяне от обикновените HDD. Но за съжаление, поне доскоро, те бяха доста по-скъпи.

През 2017 цената на SSD все още е по-висока от цената на стандартните дискове при еднакъв обем, но 512GB  и 1ТB SSD са вече значително по-достъпни за крайния потребител. В момента цената на 240GB SSD е подобна на цената на 2TB стандартен механичен HDD, но все пак не бива да забравяме, че производителността и бързината си имат цена.

Като малък недостатък на SSD можем да отбележим, че за разлика от конвенционалните дискове с магнитни плочи, които се обикновенно се повреждат постепенно с поява на лоши сектори и серия предупреждения за това, SSD дисковете спират да работят отведнъж. Това се случва просто с износването на клетките памет, съхраняващи информацията, но за това вижте по-долу.

SSD типове памет (NAND)

За разлика от стандартните HDD, SDD нямат механични части и записването на информацията става само електронно. Данните се съхраняват в NAND памет, която се дели на няколко основни типа: SLC, MLC (разновидност eMLC) и TLC. От няколко години Samsung използва и технологията 3D V-NAND за своите SSD, която има редица предимства, отново за сметка на по-висока цена.

SLC съкращението идва от Single Level Cell, което означава, че във всяка клетка може да се запише точно един бит информация (нула или единица).

Съответно MLC (Multi Level Cell) паметите могат да съхранявват по два бита информация, и TLC (Triple Level Cell), както името подсказва съхранява точно три бита.

Най-бърза и най-надеждна за използване е SLC паметта, но тя съответно е и най-скъпа. В потребителските SSD най-често се среща МLC, а също и TLC и разновидността ѝ 3D V-Nand, която в момента се вгражда в SSD дисковете на Samsung.

Производителите са предвидили брой цикли, които всеки тип памет би трябвало да издържи без риск от износване на паметта. За SLC паметите това са около 100000 цикъла презапис, за MLC съответно 20-30000.

Най-нисък е прага на TLC чиповете памет, за които се очаква да издържат около 3000 до 5000 цикъла на презапис.

3D V-NAND обикновено е от типа TLC или MLC и според производителя издържат над 6000 цикъла

Характеристики на NAND паметите в SSD

Тип NAND Флаш

SLC

eMLC

MLC

TLC

3D V-NAND

Read/Write цикли 90000-100000 20000-30000 8000-10000 3000-5000 >6000
Битове на клетка 1 2 2 3 2, 3
Скорост на запис ★★★★★ ★★★★☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆ ★★★★☆
Издръжливост ★★★★★ ★★★★☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆ ★★★★☆
Цена ★★★★★ ★★★★☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆ ★★★★☆
Таргет Индустрия/

Предприятия

Индустрия/

Предприятия

Крайни потребители Геймъри Крайни потребители Крайни потребители Геймъри

 

По принцип най-надеждни са SLC паметите. Те гарантират над 100 000 цикъла на презапис, а са и най-бързите от трите типа – времето за изтриване  на отделна клетка е в рамките на 1 до 2.5 милисекунди.

Следващи по надеждност са MLC чиповете. При тях циклите на презапис варират от 3 000 до 15 000, а скоростта за изтриване е между 2.5 и 3.5 милисекунди.

Накрая се нареждат TLC – 3000 до 5000 цикъла и скоростта от 4 – 5 милисекунди.

SSD интерфейси

SSD имат няколко типа свързаност, като най-разпространения все още е SATA. Освен SATA SSD на пазара има mSATA, M.2 и SATA Express. По-долу ще се спрем на всеки интерфейс, защото те не се взаимнозаменяеми и е важно да се знае какъв точно тип свързаност търсим при купуването на нов SSD.

SATA интерфейс

Както споменахме по-горе, SATA е най-разпространения дисков интерфейс, още от времето на механичните HDD. През времето SATA се е развил през няколко поколения, които предлагат различна скорост, но са обратносъвместими.

Стандартен SATA конекторСъответните данни на различните поколения SATA интерфейс са:

 • SATA 1.0 – скорост за трансфер на данни до 1.5Gb/s
 • SATA 2.0 – скорост за трансфер на данни до 3.0Gb/s
 • SATA 3.0 – скорост за трансфер на данни до 6.0Gb/s
 • SATA 3.1 – скорост за трансфер на данни до 6.0Gb/s
 • SATA 3.2 – скорост за трансфер на данни до 8.0Gb/s или 16.0Gb/s

mSATA интерфейс

mSATA интерфейс лаптопКакто можем да се досетим, m в името идва от mini. Тоест mSATA е физически умален интерфейс с цел да бъде по-подходящ за лаптопи и други преносими устройства. Все още не всички мобилни компютри са обзаведени с mSATA интерфейс, затова трябва да внимаваме като купуваме ново SSD за лаптопа си. mSATA достига максимална скорост на трансфер като при SATA 3.0 интерфейса – до 6.0Gb/s.

M.2 интерфейс

M2 SSD интерфейс за лаптопМ.2 интерфейс, наричан още NGFF (Next Generation Form Factor) отново намира основно приложение в лаптопите, защото е по-малък и в същото време е имаме модули с различна големина. Реално M.2 интерфейса е с малък форм фактор. М.2 отново покриват спецификациите на SATA 3.0 или спецификациите на PCI-Express, чиито скорости са до 1Gb/s.

SATA Express интерфейс

SATA express ССДSATA Express е съвременен интерфейс, поддържащ SATA или PCIe устройства. SATA Express осигурява до 8Gb/s или 16Gb/s.

 

SSD за игри (gaming)

Много хора се обръщат към SSD-тата с идеята да играят игри, представяйки си как този диск ще доведе до повече кадри и по-плавна игра. Това обаче не е в пряка зависимост с диска.

SSD-тата със сигурност ще осигурят по-бързо зареждане, особено на по-големите игри, но те не оказват директен ефект върху геймплея и кадрите (FPS).

Реално предимствата на SSD при игрите са отражение на основните им положителни качества – по-бързо зареждане, никакъв шум, по-малко греене, устойчивост към трептене (т.е. като се ядосате на играта и ритнете компютъра, SSD-то няма да се повреди). Заради бързата скорост на трансфер, играта ви ще зарежда за значително по-малко време, което ще ви спести неприятното чакане удоволствието да започне.

 

2 КОМЕНТАРИ

 1. В крайна сметка има ли смисъл от SSD, ако само играя игри на ПЦто?
  В момента съм с хард на 7200 оборота и 64MB cache

 2. Не знам дали си намерил отговор на въпроса вече, но да ти кажа от личен опит – бях с обикновен диск (1 TB WD Black 64MB 7200rpm) – смених го с гореспоменатия Samsung 850 PRO, само че 512GB версията.
  Теорията е ясна, обаче толкова по-бърза работа на ПЦто въобще не съм очаквал – чарован съм и много ме е яд, че не направих смяната с SSD по-рано.
  Определено се усеща ускорение и при игри, и при всичко
  Въобще не се колебай и вземай някакво SSD – гаранция няма да съжаляваш

ВАШИЯТ КОМЕНТАР